Baleset-bűnügy

Hősi halottá nyilvánítják a csütörtökön meggyilkolt rendőrt

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 9:48

Csütörtök éjjel intézkedés közben sebezte halálra egy őrjöngő férfi Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert. A 29 éves körzeti megbízottat ugyan kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A helyi rendőrök hatalmas erőkkel vonultak ki, végül egy lövéssel ártalmatlanították és elkapták a támadót. Az esetet külön nyomozócsoport vizsgálja majd ki.

A rendőrség hősi halottá nyilvánítja Baumann Pétert – közölte Gál Kristóf rendőrszóvivő rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten.

Tájékoztatása szerint a rendőrfőtörzsmestert két társával együtt intézkedés közben késelték meg csütörtökön, ám Baumann Péter életét a kórházba szállítás után nem tudták megmenteni. 

A rendőrségre 22 óra után érkezett több bejelentés is arról, hogy a XI. kerületben, a Lecke utcában található társasházban megpróbált betörni az egyik lakóhoz az egyik szomszédja. Feltehetően hangokat hallott, ezért kezdett tombolni, erről bővebben itt olvashat.

A szigorított protokollnak megfelelően nagyobb létszámmal vonultak ki az egyenruhások, a létszám kisebbik része a sértettel vette fel a kapcsolatot, míg a nagyobbik rész a támadót próbálta ártalmatlanítani.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a társasház folyosóján intézkedtek a 35 éves férfi ellen, majd megkezdték a férfi bilincselését, aki ekkor hirtelen az intézkedő rendőrökre támadt, ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést. Ennek során a férfi egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel a rendőrökre támadt és mindhárom rendőrt megszúrta. Baumann Pétert szívtájékon, egyik társát combján, míg a harmadik rendőrt a karján és a mellkasán érte a szúrás.

Gál Kristóf azt mondta, figyelmeztető lövést követően, célzott lövést adtak le a rendőrök. A vizsgálat még tart de a jelenlegi adatok alapján szakszerű és okszerű volt az intézkedés, megfelelt az arányosság elvének.

Baumann Péter 9,5 éve dolgozott a XI. kerületi rendőrkapitányságon. Járőrként kezdte a munkáját, majd körzeti megbízottként dolgozott, munkatársai jó szakembernek tartották. 

Az eset kivizsgálása érdekében nyomozócsoportot állítanak fel a Központi Nyomozó Főügyészségen, ennek vezetője Boros Gábor osztályvezető lesz. Emberölés és két ember sérelmére elkövetett emberölési kísérlet miatt folyik a nyomozás.

Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője azt mondta, voltak olyan találgatások, amelyek szerint terrorcselekmény történt, de ezek teljesen alaptalanok. Tájékoztatása szerint a rendőrök civilek életét is megmenthették azzal, hogy még sérülten is intézkedtek. 

A késelő tettest kihallgatták, Pintér Sándor belügyminiszter pedig a kórházban látogatta meg a két sebesült rendőrt. A 24.hu információi szerint a támadó megtagadta a vallomástételt és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A nyomozás jelenleg folyamatban van, így egyelőre nem árulták el, hogy a támadó állt-e valamilyen bódító szer hatása alatt. További információkat szintén a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közöltek.

Nyitókép: RTL Híradó

#Baleset-bűnügy#baumann péter#xi. kerület#rendőrgyilkosság

Címlapról ajánljuk