Baleset-bűnügy

Csak 5 százalék áfát számlázott ki 27 helyett egy falusi vállalkozás, 10 milliót halmozott fel

rtl.hurtl.hu

2023. január 10. 17:37

Lebuktatta a céget a NAV.

Csaknem tízmillió forintos adófizetési kötelezettséget állapított meg az adóhatóság egy vállalkozásnál, amely szinte kizárólag öt százalékos áfatartalmú nyugtát adott a vásárlóinak a 27 százalékos helyett, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

A NAV kockázatelemzői folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépek és az online számla rendszer adatait, így bukkantak arra a kistelepülésen működő vállalkozásra, amelytől a beérkező számlaadatok nem mutattak sem beruházást, sem eszközbeszerzést, ennek ellenére a beadott bevallásban kimagasló volt a visszaigényelt adó összege.

Az online pénztárgép adatai, valamint az adóbevallás azt mutatták, hogy az eladások között nagy volt az öt százalékos adókulccsal számolt termékértékesítés aránya, és a NAV-ellenőrök a próbavásárláskor szintén öt százalékos áfatartalmú nyugtát kaptak.

A magánakcióval az adózó csaknem tízmillió forint adókülönbözetet halmozott fel, azonban nem várta meg az ellenőrzés kiterjesztését, azonnali önrevízióval javította hibás bevallásait.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Baleset-bűnügy#nav#adó#csalás#vállalkozás#áfa

Címlapról ajánljuk