Baleset-bűnügy

Természetvédelmi területeket tettek tönkre az illegális favágók Bács-Kiskun megyében

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 8:34

Számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelye semmisült meg.

Vádat emeltek három férfival szemben, akik iszaug és Lakiterek környékén, részben Natura 2000-es területen szabálytalan fakitermelést folytattak, írja az ügyészség honlapja.

Munkálkodásuk eredményeképp számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelye semmisült meg.

A legidősebb vádlott cégével erdészeti tevékenység végzésére szerződött a Tiszaug és Lakitelek környéki ártéri erdőkben. A szerződés teljesítéséhez, fakivágásra alvállalkozóként vette ki igénybe két vádlott társa cégét. A felkért vádlottak személyesen vágták a fát.

Ezen erdőkben az előírt fakivágást csak a kormányhivatal által előre meghatározott időszakban végezhették el a vádlottak és az előzetes bejárás során jól látható színes X-el megjelölt fákat nem vághatták ki.

Az általuk is ismert szigorú szabályok ellenére a legidősebb férfi utasítására egyik társa egy Tiszaug közeli erdőben kivágott öt darab, kivágási tilalommal érintett őshonos szürke nyárfát, valamint a kijelöltnél jóval nagyobb területen végzett tarvágást. A másik társ pedig egy, a fekete gólyák élőhelyeként is szolgáló, tiszaugi erdőben tíz nappal az engedélyezett időpont előtt kezdte meg a fák kivágását, emellett olyan tiltott területekről is vágott ki fákat, amit az előzetes bejárás során karókkal egyértelműen elkerítettek. A kivágott fák között több, mint 80 éves nyár- és fűzfák is voltak.

Az ügyészség a legidősebb férfit két rendbeli, társait egy-egy rendeli Natura 2000 terület megsemmisülését okozó természetkárosítás bűntettével vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Nyitókép: Ügyészség

#Baleset-bűnügy#tarvágás#illegális#favágás#természetvédelmi terület#állat

Címlapról ajánljuk