Baleset-bűnügy

Mobilját nyomkodhatta az ablakban ülve a gimnázium második emeletéről kizuhant kisfiú – megszólaltak egy osztálytárs szülei

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 6:32

A szülők szerint nem volt bent felügyelőtanár, amikor a 12 éves fiú kizuhant a Kosztolányi-gimnázium ablakából. A szakértő szerint a felelőst az intézmény falain belül kell keresni. 

Büntetőeljárást indított a rendőrség annak a 12 éves kisfiúnak az ügyében, aki szerdán, eddig tisztázatlan körülmények között, kiesett a fővárosi Kosztolányi Dezső Gimnázium második emeletéről. Fej-, hasi és belső sérülésekkel, súlyos, de stabil állapotban szállították kórházba. 

Az egyik pedagógus-szakszervezetnél az RTL Híradónak mondják: sajnos előfordulhat olyan baleset, amit a tanár a legnagyobb odafigyelés mellett sem tud megakadályozni.

A Blikk arról ír, hogy bár sok találgatás kapott szárnyra azzal kapcsolatban, hogy mi történhetett, a szülők szerint baleset történt. Az egyik osztálytársa szülője a lapnak azt mondta: a fiú tanulószoba idején esett ki az ablakon.

 A gyerek nem szándékosan esett ki az ablakból, nem lökte le senki, és öngyilkos sem akart lenni. Egy nagyon szerencsétlen baleset történt

– mondta. A szülők szerint nem ez volt az első eset, hogy a gyermek kiült az ablakba, korábban már parancsoltak rá tanárok, hogy ne ott telefonozzon. Azt már a rendőrség tisztázza majd, hogy jelen esetben a baleset előtt épp a párkányon ült, vagy egy ablak melletti padon guggolva esett ki. Az eset másik nagy kérdése, hogy a felügyelőtanár bent volt-e a tanteremben, amikor a baleset történt. Az általuk megkérdezett szülő úgy tudja, nem.

A szülők a lapnak azt mondták, hogy a tanárnak állandóan bent kell lenni a teremben, de van, hogy ő is szünetet tart, vagy valami miatt ki kell mennie. Az ablakok nincsenek berácsozva, de csak úgy lehet kiesni, ha valaki tényleg ott üldögél.

Szakács Éva nyugalmazott rendőr alezredes, egykori vizsgálótiszt a lapnak úgy nyilatkozott: a felelőst az iskola falain belül kell keresni, hiszen a gyereket a gimnázium épületében – illetve abból lezuhanva – érte baleset. A jogszabály szerint tanítási idő alatt a gyermek testi épségéért, biztonságáért az iskola, az ügyeletes tanár a felelős. 

Ugyanakkor ha a 12 éves fiú balesetét akár fizikai, akár pszichikai ráhatással az iskolatársai is előidézhették, a hatályos magyar eljárási törvények szerint a 12. életévét betöltött gyermek is felelősségre, büntetőeljárás alá vonható – mivel ez kiemelt súlyú jogsértés.

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Baleset-bűnügy#gimnázium#baleset#telefon

Címlapról ajánljuk