Baleset-bűnügy

Kiengedhetik a börtönből a Deutsch Tamás apósának meggyilkolásával gyanúsított férfit

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. szeptember 5. 6:36

B. Istvánt tavaly decemberben tartóztatták le, miután a gyanú szerint halálra késelte főbérlőjét, Deutsch Tamás apósát. A bíróság az ügyében most letartóztatás helyett szigorított, lakóhelyre korlátozott bűnügyi felügyeletet – korábbi elnevezéssel házi őrizetet – rendelt el, de az ügyészség fellebbezett a végzés ellen. Az elmeorvosi vizsgálat szerint a gyanúsított beszámítható volt tettének elkövetésekor.

Lezárult az elmeorvosi vizsgálata B. Istvánnak, akit az egykori csepeli labdarúgó, Lazsányi László meggyilkolásával gyanúsítanak – tudta meg az rtl.hu. Információink szerint a szakértők azt állapították meg, hogy 

a gyanúsított cselekvőképes, az elkövetéskor teljes mértékben beszámítható volt, és fel tudta mérni tettének súlyát is.

Az elmeorvosi vizsgálat eredménye azért különösen fontos, mert ha bűnösnek találják, akkor a róla készült szakvélemény befolyásolhatja a büntetés jellegét és mértékét is. Ha ugyanis azt állapították volna meg, hogy a gyanúsított nem volt beszámítható, akkor felmentésre is számíthatott volna, míg ha azt, hogy csak korlátozottan tudta felmérni a tettének a következményeit, akkor enyhébb büntetés várt volna rá. Miután épelméjűnek nyilvánították, bűnössége megállapítása esetén 10-15 évet, de akár életfogytig tartó büntetést is kaphat. Azt ugyanakkor biztosan figyelembe veszik majd, hogy büntetlen előéletű.

A Fővárosi Főügyészség megerősítette információnkat, tájékoztatásuk szerint a gyanúsított esetében „büntethetőséget kizáró vagy korlátozó ok nem áll fenn”.

B. Istvánt azzal gyanúsítják, hogy tavaly decemberben egy elszámolási vita következtében megölte Lazsányi Lászlót, a Csepel egykori labdarúgóját, Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő apósát.Az akkor 57 éves gyanúsítottat a rendőrök a Nánási úti tetthelyen elfogták, beismerő vallomást tett, de ezt később úgy módosította, hogy jogos önvédelemből ölt.

A férfi most még letartóztatásban várja a nyomozás végét, de információink szerint 

a bíróság a szeptember elsejei ülésen szigorított, lakóhelyre korlátozott bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Korábban ezt házi őrizetnek nevezték, azaz – ha a bíróság az ügyészség fellebbezése után is helybenhagyja ezt a végzést – B. István kijöhet a börtönből, de nem hagyhatja majd el azt az ingatlant, amelyet lakhelyéül megjelöltek. Az ügyészség fellebbezésében azt kezdeményezte, hogy hosszabbítsák meg a letartóztatást, végső döntés a napokban várható. 

Lecsúszás és gyilkosság

Mint azt korábban megírtuk, B. István néhány évvel korábban még fényűző életet élt, 2019-ig a CBA kisebbségi tulajdonosa is volt. A csúcson több száz alkalmazottat foglalkoztatott, boltjai pedig 5 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, vagyonát azonban egy rossz döntés következtében szinte teljesen elveszítette. 

Egy elszámolási vita miatt ugyanis igen tetemes összeget követeltek tőle, és miután attól tartott, hogy ha fizetnie kell, akkor mindenét elveszíti, ezért 

az egyik ismerősére íratta szinte mindenét, hogy ne legyen lefoglalható vagyona.

Később megromlott a kapcsolat ismerősével, akinek már esze ágában sem volt visszaadni a megszerzett vagyont. B. István ezután több jogi próbálkozást is indított, hogy visszaszerezze a tulajdonát, de nem járt sikerrel. Pénze egy darabig még fedezte a kiadásait, azonban egyre jobban lecsúszott, míg végül a Nánási úti, munkásszállóként funkcionáló épületben kötött ki. (A házi őrizet nem ebben az épületben lenne.)

Itt került kapcsolatba Lazsányi Lászlóval is, akit a gyanú szerint egy elszámolási vita miatt december 3-án megölt. A konfliktust a nyomozati anyagok szerint az okozta, hogy B. István hónapok óta egyáltalán nem fizetett bérleti díjat, Lazsányi László pedig – mint az ingatlan üzemeltetőjének a képviselője – hiába szólította fel, hogy költözzön ki, a férfi továbbra is ott lakott.

„B. István cuccait a Nánási úti épület egyik raktárhelyiségébe vitték át, a lakáson zárat cseréltek, de a férfi ennek ellenére többször is bement az apartmanba, és egy-egy éjszakát ott töltött” – mondta korábban a gyanúsított kirendelt ügyvédje. 

A gyilkosság napján B. István ismét felfeszítette a zárat, az áldozat pedig amint ezt megtudta, odament az apartmanhoz, és számonkérte a bérlőjét. A heves vita után végül B. István azzal a vadászkéssel, amellyel korábban betört a lakásba, a gyanú szerint megölte a 67 éves Lazsányi Lászlót.

Nyitókép: rtl.hu

#Baleset-bűnügy#lazsányi lászló#deutsch tamás#gyilkosság#cba#nánási út#Belföld#ma

Címlapról ajánljuk