Baleset-bűnügy

Az egyik miskolci áldozat testvére szerint sürgették munkaadói a pinceomlásban elhunyt munkásokat

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 17:23

Két holttestet már felszínre hoztak, a harmadik munkás testét is megtalálták már a mentést végzők, de őt még nem sikerült kiemelni a romok alól Miskolctapolcán, ahol tegnap munkavégzés közben ráomlott egy pince mennyezete az ott dolgozókra. A munkások a pincét szélesítették, amikor több tonna föld omlott rájuk. Az egyik elhunyt, 25 éves férfi testvére az RTL Híradónak azt mondta, a munkaadói sürgették őket a baleset előtt.

Szerdán reggel omlott be a pince, több tonna föld temette be a három munkást, akik a pince kiszélesítésén dolgoztak. Több mint 24 órával később sikerült két holttestet felszínre hozni. (Azóta a harmadik áldozat testét is megtalálták.)

„Csütörtök délután lehetővé vált, hogy a bányászok és a tűzoltók megkezdjék a törmelék eltávolítását, a kőtömb mozgatását, majd az alatta rekedt testek kiemelését. A mentésben részt vevők a délutáni órákban felszínre hozták a baleset két áldozatát” – tájékoztatta a Híradót Dojcsák Dávid, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A szóvivő szerint továbbra is fokozott omlásveszély mellett dolgoznak a helyszínen.

Az egyik áldozat testvére az RTL Híradónak elmondta, 25 éves bátyja a sógorával és egy ismerősükkel dolgozott a pince kivitelezésén már három hete. Naponta kaptak fizetést, és szerinte a munkaadói már sürgették őket.

„Tizenvalahányezer” forintot kaptak napiban, de úgy hallottuk, ha nem lesz kész a munka péntekig, nem kapják ki a fizetésüket”– mondta a Híradónak. A fiatal férfit két kisfiú várja haza.

Egy másik férfi, aki a pincében dolgozott, ötgyerekes családapa. A miskolci önkormányzat bejelentette: segít az áldozatok családjának.

A kormányhivatal azt közölte, vizsgálják a halálos munkabaleset körülményeit, a rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárást az ügyben.

Nyitókép: tűzoltók Miskolcon a Selmeci utcában, ahol felújítási munkálatok végzése közben ráomlott egy pince három munkásra 2022. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Vajda János

#Baleset-bűnügy#baleset#pinceomlás#miskolc

Címlapról ajánljuk