Baleset-bűnügy

Maszkban kell élnie a 15 éves hős kenusnak a nagy erejű áramütés után

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 25. 7:02

Csáky Soma áprilisban szenvedett nagyfeszültségű áramütést, amikor megpróbálta megmenteni barátját, aki egy tehervonat tetején akart szelfizni. Két hónapig lebegett élet és halál között, testének a 60 százaléka megégett. 

Testének 60 százaléka megégett annak a 15 éves fiúnak, akit nagyfeszültségű áramütés ért a sárospataki vasútállomáson idén áprilisban – írta a Blikk. A kenus a bajba került barátjának akart segíteni, ezért felmászott egy tehervonatra, de mindkettőjüket megrázta az áram, a barátja 10 nappal később a kórházban meghalt

Csáky Soma viszont annak ellenére túlélte a tragikus esetet, hogy az égési sérülései mellett súlyos koponya- és lábtörést is szenvedett.

A fiú – aki Csáky László kenus fia – hetven napot töltött a Bethesda Kórház égésintenzív osztályán. „Miután a barátja meghalt, mi annyit kértünk a sorstól, hogy szellemileg ép maradjon, lásson és halljon. (…) Az volt az a minimum, amiben bíztunk, hogy a későbbiekben méltó életet tudjon élni” – mondta lapnak az édesapa.

Ehhez évekig tartó rehabilitációra van szükség: Soma testfelületének nagy százaléka sérült. Lábizmainak jelentős részét is elveszítette, jelenleg járókerettel képes járni. A következő minimum egy évben a teljes testét és a fejét is takaró kompressziós ruhát fog hordani, később pedig a különböző korrekciós műtétek mellett hajbeültetésre, fülpótlásra, hegkezelésre, arcplasztikai műtétekre is szükség lehet. 

A teljes testét minden nap le kell kenni egy speciális krémmel, naponta nagyjából két órát gyógytornázik, hegmasszázst kap. A kompressziós ruha fel- és levétele is több mint egy óra.

Édesapja egyébként egy ingyenes könyvet is írt az első hónapok megpróbáltatásairól, amiről a Facebookon adott hírt


Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Getty Images

#Baleset-bűnügy#áramütés#égési sérülés#kenu#rehabilitáció

Címlapról ajánljuk