Baleset-bűnügy

Őznászra figyelmeztet a rendőrség

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 8. 10:15

Az állatok óvatlanok, de mi ne legyünk azok.

Elkezdődött az őznász időszaka Zalában is, jótanácsokkal szolgál ez alkalomból a megyei rendőrkapitányság. Az őzek ugyanis jóval aktívabbak, de figyelmetlenebbek és óvatlanabbak is ilyenkor, ami fokozza a balesetveszélyt. A közlekedők a nap bármely szakában találkozhatnak az állatokkal az utakon, akár a lakott területek közvetlen közelében is, és jellemzően nagy sebességgel ugranak az autók elé.

Lakott területen kívül, különösen a vadveszélyt jelző táblával megjelölt szakaszokon számolni kell a vadállatok megjelenésével.

A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/óra sebességgel mennek, jóval több idejük lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vadra

– figyelmeztetnek a rendőrök. A jótanácsok közt szerepel a biztonsági öv bekapcsolása, a távolsági fényszóró felkapcsolása, és az, hogy folyamatosan figyeljék az út mindkét oldalát.

Ha egy őzet vagy szarvast láttak, számítsanak többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve közlekednek

– írják a rendőrség honlapján. Javasolják a sofőröknek, hogy dudáljanak, ha vadállat van az úttesten, mert a fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet. Ám ha az állat nem az úton áll, lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.

Ha hirtelen nagytestű vad kerül az autó elé, akkor vészfékezzenek és adjanak hangjelzést – áll a közleményben, aki pedig elpusztult vagy haldokló állatot lát, az a 112-t hívja és ne próbálja lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.

Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, mert az lopásnak számít

– figyelmeztetnek.

Fotó: MTI / Kovács Attila

#Baleset-bűnügy#rendőrség#őz#vadveszély#vezetés#zala megye

Címlapról ajánljuk