Baleset-bűnügy

Főépítész: súlyos szakmai hibák történtek a Jókai utcai építkezésen

rtl.hurtl.hu

2022. július 12. 8:04

A rendőrség még nyomoz az ügyben, már 41 embert kihallgattak.

Súlyos szakmai hibák előzhették meg a Jókai utcai házomlást Erő Zoltán, Budapest főépítésze szerint. A Népszavának arról beszélt, hogy az ingatlanfejlesztők, a kivitelezők, és gyakran a tervezők sem tudják, hogyan kell a régi bérházakhoz nyúlni.

Erő meglepőnek találta, hogy az építési hatóság nem írta elő a védőtető készítését – pedig ez a munkavédelmi előírások része.

A lap arról is ír, hogy a helyszín veszélytelenítése után a kormányhivatal pár nappal visszaengedte a lakókat otthonaikba, és a kivitelezés is folytatódhatott, szigorú feltételek mellett.

A rendőrség még vizsgálódik az ügyben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt. Építész-statikust és orvosszakértőt is bevontak a nyomozásba, amelyre külön csoportot alakítottak. Már 41 embert kihallgattak, de gyanúsított egyelőre nincs.

Június végén leomlott és az utcára zuhant a VI. kerületi Aradi utca és Jókai utca sarkán lévő, átalakítás alatt álló ház párkányfala. A balesetben négyen megsérültek, több parkoló jármű összetört. A tetőomlásban súlyosan megsérült Tóth Nikolett, az operettszínház 26 éves táncosnője: fej-, nyaki csigolya- és gerincvelő-sérüléseket szenvedett.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Baleset-bűnügy#jókai utca#házomlás#építész#sérülés#rendőrség#nyomozás

Címlapról ajánljuk