Baleset-bűnügy

Letöltendő börtönre ítélték a szélsőséges Magyar Nemzeti Arcvonal három tagját

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 11:39

Korábban a szervezet vezetőjét, Győrkös Istvánt életfogytiglara ítélték rendőrgyilkosságért.

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Magyar Nemzeti Arcvonal három tagját. A szélsőséges jobboldali szervezetet 2016 őszén oszlatta fel a rendőrség. Nyolc vádlottat állítottak elő: közülük heten engedély nélkül tartottak lőfegyvereket és robbanószert, míg a nyolcadik vádlott ezek illegális beszerzésében segített.

2016 őszén több helyszínen is razziázott a rendőrség, emlékeztet a HVG. Összesen több mint harminc lőfegyvert, több ezer lőszert, lőfegyverdarabot, valamint az egyik vádlottnál csaknem egy kilogramm tömegű robbanóanyagot találtak.

Két vádlott etnikai gyűlöletkeltésre alkalmas írások publikálásában is közreműködött: 2015-ben és 2016-ben migránsok és zsidók ellen is uszítottak.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a bíróság elsőfokú ítéletet hozott; hét vádlottat lőfegyverrel és/vagy lőszerrel visszaélésben, közülük két vádlottat emellett robbanóanyaggal, illetve robbantószerrel visszaélésben mondta ki bűnösnek. A gyűlöletkeltő írások közzétételében közreműködő két vádlottat – egyiküket lőszerrel visszaélés bűntette mellett – közösség elleni uszításban találta a bíróság bűnösnek. Ez alapján három vádlottat végrehajtandó, négy vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre, nyolcadik társukat pedig pénzbüntetésre ítélte.

Az ítéletek nem joegerősek, az elítéltek még fellebbezhetnek. Korábban az RTL Híradó is tudósított arról, hogy a szervezet vezetőjét, Győrkös Istvánt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a bőnyi rendőrgyilkosság miatt. Az alapító az ítélet szerint 2016 októberében, a nála tartott házkutatáson agyonlőtt egy rendőrt. Az utolsó szó jogán azt mondta: nem ő adta le a halálos lövést.


Nyitókép: police.hu

#Baleset-bűnügy#magyar nemzeti arcvonal#bőny#rendőrgyilkosság#börtön#fegyver#robbanószer

Címlapról ajánljuk