Baleset-bűnügy

Értéktelen kriptopénzt sóztak rá egy vállalkozóra egy budapesti szállodában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 29. 10:05

A kriptovalutákkal kereskedő vállalkozót harmincmillió forintra húzták le a stabilcoin nevű kriptovaluta hamisítványával.

Egy kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó vállalkozót csaptak be és károsítottak meg, ezért különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással gyanúsít öt férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya.

A rendőrség közleménye szerint a gyanúsítottak azzal keresték meg áldozatukat, hogy kedvező árfolyamon vásárolhat tőlük virtuális fizetőeszközt. A vállalkozóval egy fővárosi szállodában találkoztak, ahol harmincmillió forintnyi készpénzért cserébe egyikük digitális tárcájából átutalták látszólag a megállapodásban szereplő kriptovalutát.

A megkárosított férfi elégedetten távozott, később még azt is megbeszélte ügyfeleivel, hogy további hatvanmillióért vásárolna tőlük. Azt csak utólag észlelte, hogy a digitális tárcájában megjelent elektronikus fizetőeszköz valójában értéktelen, bár annak szimbóluma a megtévesztésig megegyezett egy ismert kriptopénzével, az úgynevezett stabilcoinéval*. Ekkor tett feljelentést.

A BRFK kiberbűnözés elleni nyomozói azonosították, elfogták és gyanúsítottként hallgatták ki a három feltételezett elkövetőt, a 29 éves S. Richárdot, a 26 éves L. Mátét és a 63 éves O. Lajost. 


A két fiatalabb gyanúsítottat őrizetbe is vették, S. Richárd azóta előzetes letartóztatásban van. L. Máté bűnügyi felügyelet alatt áll, ő időközben megállapodott a sértettel, hogy kártalanítja, ügyvédje közreműködésével hétmillió forintot már ki is fizetett neki. Idősebb társuk – aki a közvetítésében játszott szerepet – szabadlábon védekezhet.

A nyomozók számítástechnikai eszközöket, több luxusautót és hárommillió forintot foglaltak le a gyanúsítottaktól. Két, jelenleg még ismeretlen elkövetőt keresnek. 

*A stabilcoin, mint például a 2014-es Tether (USDT), olyan kriptovaluta, ami mögött az esetek többségében valódi pénzfedezet van, így nem érzékeny a szélsőséges árfolyam-ingadozásokra.

#Baleset-bűnügy#csalás#kriptopénz#kriptovaluta#budapest

Címlapról ajánljuk