Baleset-bűnügy

Reagált a MÁV a sorozatos balesetekre: vasútbiztonsági kampányt indítanak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. április 11. 18:26

Drasztikusan nőtt a vasúti átkelőkben történt balesetek száma, idén már csaknem annyian haltak meg vasúti átkelőkben, mint tavaly egész évben.

Figyelemfelkeltő vasútbiztonsági kampányt indít a MÁV a balesetek visszaszorítása érdekében, jelentette be a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hétfőn Budapesten, egy a rendőrséggel és az ügyészséggel közösen tartott sajtótájékoztatón. Homolya Róbert szerint drasztikusan nőtt a vasúti átkelőkben történt balesetek száma, ezért van szükség a kampányra.

Tavaly 50 százalékkal nőtt az ilyen esetek száma az előző évhez képest, idén pedig már 16-an, azaz csaknem annyian haltak meg vasúti átkelőkben, mint tavaly egész évben, amikor 17-en vesztették életüket

– mondta Homolya Róbert, aki a múlt hetet fekete hétnek nevezte: hatan vesztették életüket vasúti átjárókban történt balesetekben.

A MÁV szeretné, ha szigorítanák a KRESZ-t: szigorúbban büntetnék például a sorompórongálást, ennek érdekében jogszabály-módosítást kezdeményeznek. Csak tavaly több mint 800 esetben rongálták meg azokat a sorompókat, közlekedésbiztonsági berendezéseket, amelyekkel a baleseteket próbálják megakadályozni.

A MÁV csaknem 7700 kilométer hosszú vasúthálózatot működtet, amelyen több mint 3600 vonat jár. 5500 olyan átjáró van, amelyben a közúti és a vasúti hálózat keresztezi egymást, ezeknek mintegy felében csak a vasúti átjáró kezdetét jelző, piros-fehér andráskereszt van. Homolya Róbert szerint a példák azt mutatják, hogy mindig figyelmetlenség vezet a balesetekhez. A múlt hét kedden Mindszentnél történt, öt halálos áldozattal járó baleset során is a kisteherautó szinte megállás nélkül hajtott az átjáróba, ahol egy motorvonattal ütközött. 


A MÁV igazgatója hangsúlyozta, hogy 2008 óta nem történt olyan baleset, ami a vasúti üzemre lett volna visszavezethető.

A figyelemfelkeltő vasútbiztonsági kampány keretében a mav.hu/erjhaza oldalon is próbálják felhívni a közlekedők figyelmét az elkerülhető veszélyre. A portálon kifejezetten sokkoló fotókat osztanak meg a közvéleménnyel. A kampány részeként egyes vasúti átjáróknál óriásplakátokon figyelmeztetik a közlekedőket, hogy 

Vigyázz! Vasúti átjáró!

Az MTI tudósítása alapján a sajtótájékoztatón arról a petícióról nem volt szó, amelyet a január 1-jén Tapolcánál szörnyethalt négy fiatal egyikének édesanyja indított annak érdekében, hogy a MÁV minden hazai vasúti átjárót szereljen fel félsorompókkal.

Fotó: Kovács Attila/MTI

Molnár Péter mozdonyvezető – akinek húszéves szolgálata alatt hat vasúti átjárós balesete volt – kijelentette: kollégái jól felkészültek, szeretné, ha a közúton is jól felkészült emberek vezetnének. „Az átjárókban történő balesetekre nem lehet felkészülni, hatalmas traumát okoznak minden mozdonyvezetőnek” – mondta. 

Az RTL Fókusz stábja nemrég végigkísérte Bajna-Horváth Tamás mozdonyvezető egy napját. Ő tizenhat éve dolgozik mozdonyvezetőként, eddigi pályafutása során négyszer gázolt, önhibáján kívül:


Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője a megelőzés fontosságáról beszélt, külön kiemelve, hogy a vasúttársasággal közösen minden évben kampányokat, a vasúti átjárókban ellenőrzési akciókat tartanak. Emellett a rendőrség maga is ellenőrzi a vasúti átjárókban a szabályok betartását. A rendőrség kivizsgálja a baleseteket, de sok esetben nem feltétlenül derülnek ki az okok. A járművezetőktől figyelmet, körültekintést és szabálykövetést kért.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője arról beszélt, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a vasúttal összefüggő súlyos balesetekre. Minden olyan balesetben, ahol több ember hal meg, belső szabályaik alapján az ügyész is részt vesz a helyszíni szemlén, illetve az esetleges bizonyítási kísérletben. A közúti baleset gondatlan okozása a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény, de ha ez a vasútüzem zavarásával jár, akkor közérdekű üzem működésének megzavarása is szóba kerülhet. Az ügyészség a közlekedési bűncselekményekkel kapcsolatban egy új tájékoztató sorozatot mutat be, aminek új része a vasúti átjárókban történt balesetekkel foglalkozik. A videóban Vecsei H. Miklós színművész és Sticz Tamás, a Győri Járási Ügyészség ügyésze vesz végig a vasúti átkelésnél tipikus közlekedési szituációkat.

Nyitókép: mavcsoport.hu

#Baleset-bűnügy#máv#vasúti átjáró#vonatbaleset#kampány#balesetmegelőzés

Címlapról ajánljuk