Baleset-bűnügy

Felfoghatatlan gyilkosság: találomra késeltek halálra egy nőt az utcán

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. március 30. 16:30

Egy számára ismeretlen férfi ölt meg egy 31 éves nőt a kanadai Calgary belvárosában. A teljesen érthetetlen és értelmetlen gyilkosság megrázta az országot, a környéken félni kezdtek az emberek. Az ilyen nehezen felfogható emberölések azonban ritkaságszámba mennek. Akiktől félni kell, azok az ismerősök. 

A 31 éves Vanessa Ladouceur Calgary belvárosában gyalogolt az utcán március 18-én, pénteken, helyi idő szerint reggel fél hétkor, amikor egy férfi lépett oda hozzá, majd megkéselte. A nő a helyszínen belehalt sérüléseibe, nem sokkal azután, hogy a helyszínre kihívott rendőrök megérkeztek.

A hatóságok egy 26 éves férfi tartóztattak le a gyilkosság miatt. A rendőrség közlése szerint a szándékos emberöléssel megvádolt Michael John Adenyi és áldozata között nem volt semmilyen kapcsolat, a gyilkos teljesen találomra ölte meg áldozatát.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint a környéken élő embereket nagyon megrázta az eset, és félve mennek ki az utcára, attól tartva, ők is áldozattá válhatnak. Különösen annak tudatában, hogy egy véletlenszerűen elkövetett gyilkosságról van szó.

Calgary rendőrsége azzal próbálta megnyugtatni az embereket, hogy az ehhez hasonló, találomra elkövetett gyilkosságok, ahol az áldozat nem ismerte a gyilkosát, „extrém ritkának” számítanak a városban.

De nem csak Calgaryban számít az ilyesmi rendkívül szokatlannak. Bár szerte a világon rettegnek az emberek az „ismeretlen gyilkosoktól”, valójában ritka, hogy valakinek egy számára teljesen ismeretlen ember oltsa ki az életét, az pedig egészen kivételes, hogy bárkit is találomra, teljesen véletlenszerűen kiválasztva gyilkoljanak meg.

Kanadában például a gyilkosságok áldozatainak majdnem felét barátjuk vagy ismerősük ölte meg, majdnem 40 százalékát családtagjuk, és csak az esetek nagyjából tíz százalékában volt idegen a gyilkos. A statisztikák hasonló adatokat mutatnak több fejlett országban is. Az Egyesült Államokban ez a szám 10 százalék és 15 százalék között van.

Ha csak a női áldozatokat nézzük, Írországban a megölt nők 87 százaléka ismerte a gyilkosát, Angliában és Walesben pedig az emberölés áldozatává vált nők 11 százalékát ölték meg számukra teljesen idegen emberek, és azok közül sok terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmény volt.

Az idegenek által elkövetett gyilkosságok nagy része sem mind találomra elkövetett emberölés, a legtöbb ilyen más bűncselekményhez kapcsolódik, leginkább rabláshoz, vagyis nem az ölés volt az elsődleges cél.

Nincs indok nélküli gyilkosság, csak felfoghatatlan

A véletlenszerűen elkövetett gyilkosságokra azért kapják fel a fejüket az emberek, mert látszólag teljesen érthetetlenek, a válaszok hiánya bizonytalanságérzést szül, amit nehéz elfogadni, mert az emberi természet magyarázatot követel – mondta el a Yahoo Newsnak N.G. Berrill igazságügyi pszichológus. „Még akkor is, ha egy bűntény értelmetlen és szörnyű, az emberek megértik, ha mondjuk egy féltékeny házastárs tette. Nem értenek vele egyet, de értik. A véletlenszerű cselekményeknél viszont nem.”

A szakértő elmondása szerint azonban mindig van valamilyen motiváció, legfeljebb nem tudunk róla, vagy képtelenek vagyunk felfogni. Lehet, hogy a gyilkos izgalomra vágyik, a társadalmon akar bosszút állni egy vélt sérelemért, megpróbál lenyűgözni valakit, vagy csak azt élvezi, hogy a tette félelmet vált ki az emberekben. 

Art Markman, a Texas Egyetem pszichológusprofesszora a Yahoonak elmondta:

Lehet, hogy személyes indíték vezéreli, például szereti hatalmasnak és erősnek érezni magát, vagy ki akar próbálni valami újat, esetleg valamilyen fantázia inspirálja.

És persze ott van az, hogy a gyilkos valódi pszichiátriai problémáktól szenved, és beszámíthatatlan állapotban öl meg számára teljesen ismeretlen embereket.

Valamilyen indíték tehát mindig van, még ha számunkra felfoghatatlan is. Bár az ilyen érthetetlen gyilkosságok rendkívül ritkának számítanak, a sajtónak köszönhetően azokról általában hallani is lehet. Mint az alábbiakról.

A „belül üres” gyilkos

A 24 éves Brianna Kupfer egyedül dolgozott január közepén egy Los Angeles-i luxusbútor-üzletben, amikor halálra késelte a 31 éves Shawn Laval Smith. A hatóságok közlése szerint a gyilkosság teljesen véletlenszerű volt, a gyilkos és áldozata között nem volt semmiféle kapcsolat. Halála előtt a nő egy üzenetet írt egyik barátjának, hogy bejött az üzletbe egy férfi, akitől kirázza a hideg.

Brianna Kupfer fényképe a bolt kirakatában, ahol megölték.  Fotó:  Emma McIntyre/Getty Images

Smith-t a nagy nemzetközi figyelmet kapott gyilkosság után egy héttel fogták el, miután egy járókelő felismerte az utcán. Elfogásáért negyedmillió dolláros jutalmat ajánlott fel a helyi rendőrség.

Később kiderült, hogy Smith korábban már egy másik nőt is kinézett magának. Susana Pardo a reggeli futása közben vette észre, hogy egy férfi követi, és egy autószerelő műhelyben keresett menedéket előle.

Elmondása szerint „nagyon-nagyon rémisztő tekintete volt”, azt látta a szemében, hogy „belül üres volt”. Egy nő, aki szemtanúja volt elfogásának hasonlóképpen írta le a férfit: „sugárzott belőle a gonoszság”, és „fagyos tekintete volt”.

A 15 éves gyilkos

A kazahsztáni születésű, évek óta az Egyesült Államokban élő Julia Li a minnesotai St. Paul városában autózott egy forgalmas útszakaszon február végén, egy hétköznap kora este, amikor egy 15 éves fiú lőtt rá. A rendőrség közlése szerint a gyerek teljesen találomra ölte meg a 34 éves nőt, kettőjük között nem volt semmilyen kapcsolat.


Egy rendőrségi szóvivő elmondása szerint a nő csak „élte az életét, és autózott, amikor a gyanúsított tüzet nyitott, és megsebesítette”. A nő a kórházba szállítás után halt bele a sérüléseibe.

A letartóztatott kamasznak „hosszú és erőszakos bűnözői múltja” volt, és a rendőrkapitány közlése szerint a gyilkosság megelőzhető lett volna, ha a meg nem nevezett fiút felelősségre vonták volna korábbi bűncselekményei miatt, és megkapta volna a szükséges segítséget ahhoz, hogy megváltozzon.

A facebookos gyilkos

Az egész világsajtót bejárta 2017 tavaszán az amerikai Cleveland városában történt eset, amikor a 37 éves  Steve W. Stephens a Facebook-oldalán megosztott videóban mutatta meg, hogyan ölt meg egy véletlenszerűen kiválasztott embert. A felvételen látni lehetett, ahogy az autójával megáll egy járda mellett, majd nyugodtan kijelenti:

Találtam valakit, akit meg fogok ölni. Megölöm azt a fickót ott.

Ezután kiszállt az autójából, odament a 74 éves Robert Godwin Jr-hoz, arra kérte, hogy mondja ki a volt barátnője nevét, majd fejbe lőtte. A gyilkosság után két nappal találták meg a rendőrök, nagyjából 160 kilométerrel távolabb, de mielőtt elfogták volna, Stephens öngyilkosságot követett el.

Saját magyarázata szerint azért ölt, mert tönkrement az élete, és mint halála előtt fogalmazott 

bekattantam.

Nyitókép: Vanessa Ladouceur.  Fotó: Globalnews.ca

 

#Baleset-bűnügy#gyilkosság#emberölés#kanada#calgary#egyesült államok#idegen#ismeretlen#találomra#véletlenszerű#ma#Külföld

Címlapról ajánljuk