Baleset-bűnügy

Szenet szállíthatott az elszabadult vonat

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 17:40

25 kilométert tett meg egy elszabadult szlovák tehervonat, közben átlépte a magyar határt. A 22 teherkocsiból álló szerelvény a szlovákiai Bárcáról indult meg hétfő éjszaka. Úgy tudjuk, a szlovák vasút munkatársai próbálták megfékezni a vonatot, de nem tudták, így robogott tovább Magyarországra. Végül Hidasnémeti és Zsujta között állt meg. Információnk szerint a szerelvény kőszénnel volt megpakolva. A magyar rendőrség is nyomoz.

A Tornyosnémetinél található a vasúti átjárótól pár száz méterre gördült át a határon az a 22 teherkocsis szerelvény, ami Kassa mellől, egy vasútállomásról szabadult el hétfőn éjszaka. A kőszénnel megpakolt szerelvény a szlovákiai Bárcánál szabadult el. Ott hiába próbálták megállítani, Magyarországra gurult. Az önállósodott vonat 25 kilométert tett meg, a Hidasnémeti állomáson is átrobogott. Végül egy emelkedős szakaszon állt meg.

A MÁV tájékoztatása szerint hétfőn éjszaka az érintett vonalon más vonat nem közlekedett. Az elszabadult szlovák szerelvény miatt a vasúttársaság értesítette a rendőrséget és a katasztrófavédelmet is, hogy az átjárókban biztosítsák a vonat balesetmentes áthaladását. A Híradó által megkérdezett vasúti szakértő szerint egy elszabadult szerelvény megállítására kevés lehetőség van.

Egyrészt lehet mindenféle tárgyakat a sínre helyezve lassítani, vagy kisiklatni a járműveket, ezeket fékezősaruknak hívják, de olyanra is lehet gondolni, hogy szándékosan egy csonka vágányra viszik, ami egy ütközőbe, ami egy földkúpba végződik

– mondta Andó Gergely, vasúti mérnök.

Információnk szerint a szlovák vasúttársaság szakemberei az úgynevezett fékezősaruval próbálták megállítani a telerakott teherkocsikat, sikertelenül. A MÁV szerint a tehervonat végül a magyarországi domborzati viszonyok miatt fokozatosan veszített a lendületéből, ezért állt meg. Úgy tudjuk, hogy kedd hajnalban egy magyar mozdonyvezető vitte vissza Szlovákiába a járművet. A magyar rendőrség vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt nyomoz.

A teljes riportot ezen a linken nézhetik meg.

Címlapról ajánljuk