Baleset-bűnügy

Másfél évtized után kéri vissza az állam a jogtalanul felvett 20 milliós kártérítést egy elítélttől

rtl.hurtl.hu

2022. január 10. 20:05

A maga idejében rekordnak számító kártalanítást fizetett ki az állam, de később kiderült, hogy mégis ők voltak a tettesek.

Húszmillió forintot követel vissza a magyar állam idősebb Burka Ferenctől, akit 2018-ban társtettesként elkövetett emberölés miatt jogerősen 9 év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélőtábla. A jogalap nélküli gazdagodás miatt hétfőn megkezdett perfelvételi tárgyalást követően február 8-án hirdet határozatot a Debreceni Járásbíróság – tájékoztatta Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Idősebb és ifjabb Burka Ferencet 1999-ben tartóztatták le emberölés vádjával. 2002-ben született első fokú ítélet, ebben 15, illetve 13 évet kaptak. Ezt az ítéletet azonban egy évvel később hatályon kívül helyezték, az új eljárásban pedig a 2006-ban jogerősen felmentették mindkettőjüket. 

A mivel a letartóztatás és a jogerős felmentő ítélet között nagyjából hat évet előzetesben töltöttek, az akkor rekordnak számító kártérítést ítélte meg nekik a bíróság: az apa 20, a fia 25 millió forintot kapott. 

2013-ban azonban a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség perújítást kezdeményezett, miután két tanú terhelő vallomása miatt perújítási nyomozás indult, amelynek során pedig új  bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába. Az ennek eredményeként indult perben a Debreceni Ítélőtábla 2018 szeptemberében jogerősen 9, illetve 7 és fél év fegyházra ítélték Burkáékat.

Idősebb Burka 2019 januárjában önként jelentkezett, hogy letöltse büntetése hátralévő részét. Az állam azonban csak két évvel később adott ki fizetési meghagyást a kártalanítás visszafizetésére. Mivel ezt Burka Ferenc nem tudta megtenni, mert a pénzt már elköltötték, az állam polgári pert indított a pénz visszaszerzésére (a két kártérítést külön kezelik, a hétfőn indult per csak idősebb Burka 20 milliójáról szól). 

A férfi ügyvédje, Zeke László a Telexnek azonban azt mondta, hogy az állam egyrészt csak perújítással követelhette volna vissza jogszerűen a pénzt, másrészt jócskán kicsúszott a határidőből. Az ügyvéd felhívta a figyelmet, hogy hiába mondta ki a bíróság védence bűnösségét 2018-ban, a kártérítésről szóló ítéletet nem módosították, az még mindig jogerős. Ha ezek után a bíróság februárban úgy döntene, hogy Burkának vissza kell fizetnie a 20 milliót, akkor Zeke szerint két egymással ellentétes, jogerős ítélet lépne hatályba.

Nyitókép: Idősebb Burka Ferenc és fia, ifjabb Burka Ferenc az ellenük emberölés bűntette miatt a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség által indított újbóli büntetőper határozathirdetésén a Debreceni Törvényszék tárgyalótermében 2017. június 7-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

#Baleset-bűnügy#bűnügy#ítélet#bíróság#kártérítés#kártalanítás

Címlapról ajánljuk