Baleset-bűnügy

Vádat emeltek a kórházban őrjöngő kínai ellen, aki megölt egy altatásban lévő nőt

rtl.hurtl.hu

2021. december 28. 14:08

A szakértő véleménye szerint a férfi kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért az ügyészség határozatlan időre kényszergyógykezelést kér a vádlottra.

Idén márciusban egy budapesti kórházban egy kóros elmeállapotú beteg dühöngeni kezdett, többekre rátámadt, egy betegtársát olyan súlyosan bántalmazta, hogy a sértett emiatt később életét vesztette. A támadó ellen vádat emeltek, és kényszergyógykezelésre ítélését indítványozzák – közölte kedden a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a 38 éves külföldi férfi tavaly március 13-án, a délutáni órákban, egy kerületi kórházban először egy betegtársát kezdte fojtogatni, majd többször mellkason ütötte, és csak akkor hagyta abba, amikor a sértett kiabálására megérkeztek az ápolók. A férfi két sebészollóval az őt megfékezni próbáló ápolónőre támadt, mellkason akarta szúrni, de a megtámadott a szúrásokat egy maga elé tartott kukatetővel el tudta hárítani. Ezután a férfi bement a szomszéd kórterembe, ahol az ollókkal súlyosan bántalmazott egy altatásban lévő nőt. A sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett, és az azonnal megkezdett orvosi beavatkozás ellenére négy nappal később meghalt.

A dühöngő férfit a kórház biztonsági őreinek sikerült megfékeznie, közben egyikük a kezén szenvedett könnyű sérülést.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben közfeladatot ellátó személy sérelmére, több ember sérelmére és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

Az igazságügyi elmeorvos szakértő véleménye alapján a terhelt – kóros elmeállapota miatt – nem büntethető.

Erre figyelemmel a törvény kötelező rendelkezése alapján az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlott felmentése mellett rendelje el kényszergyógykezelését, amely – a társadalom védelme és a terhelt gyógyítása érdekében – egy határozatlan ideig tartó büntetőjogi intézkedés. A vádlott jelenleg előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

Nyitókép: A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MHEK) Podmaniczky utcai telephelye a főváros VI. kerületében. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Baleset-bűnügy#kínai#kórház#gyilkos#kényszergyógykezelés#vádemelés#őrjöngő

Címlapról ajánljuk