A Konyhafőnök

A zöld csapat fánkjai

rtl.hurtl.hu

2018. március 29. 20:50

A második feladatban a rettegett desszertek egyikével kellett szembenézniük a versenyzőknek: egy fánk pult várta őket. Csöröge, szalagos és képviselő fánkokat kellett készíteniük. Kíváncsi vagy a kóstolásra? Nézd meg itt!


Csöröge fánk: 1 rész liszt, 1 rész tejföl, 2 tojás, só, cukor, sütőpor, szódabikarbóna

Kézzel gyúrjuk össze, ha ragad, lisztet adunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk ki, derelye vágóval kb. 5x10 cm-es téglalapokat vágunk, egyet csavarunk a tésztán, hogy masni alakja legyen. Forró olajban, arany színűre sütjük és porcukorral szórjuk.
 

Képviselőfánk: 100 g liszt, 1 dl víz, 100 g vaj

Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és a vízet, lassan adagolva folyamatosan keverve egy fazékkal. Majd beletesszük egy habzsákba, kis habcsók alakokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, 180 fokon 30 percig sütjük. Ebbe frissen felvert tejszín és karamell kerül.
 

Szalagos fánk

Gyorsforralóban kevés tejet melegítünk, ebben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral.

A tojásokat elkezdjük habverővel felverni, amikor már habos, akkor lassan beleadagoljuk a lisztet és a vajat, és szintén lassan beleadagoljuk az élesztős tejet.

Dagasztókarral keverjük tovább a tésztát, amíg össze nem áll, amikor már jó az állaga, akkor letakarjuk egy konyharuhával és kelesztjük kb. fél órát.

Mikor a tészta megkelt, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

A kiszaggatott formákat is pihentetjük néhány percig, aztán nagyon forró olajban kisütjük fedő alatt kb. 2 percig oldalanként, amíg nem lesz aranybarna a színe.

Kivesszük egy papírtörlőre, lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot és finom kis aranyos lekvárral díszítjük, ami úgy készül hogy:

  • egy marék szeder + 1 marék friss málna kb. 1 dl víz, kisebb méretű gyors forralóban össze fő
  • kell hozzá egy evőkanál cukor és egy kis citromlé, ezt hosszasan alacsony lángon addig főzzük, amíg nem lesz egy jó állagú lekvár.

Lekvárral és porcukorral díszítjük a fánkokat.
 

#A Konyhafőnök#recept#fánk#zöld csapat

Címlapról ajánljuk