A Konyhafőnök

A sárga csapat fánkjai

rtl.hurtl.hu

2018. március 29. 20:50

A második feladatban a rettegett desszertek egyikével kellett szembenézniük a versenyzőknek: egy fánk pult várta őket. Csöröge, szalagos és képviselő fánkokat kellett készíteniük. Kíváncsi vagy a kóstolásra? Nézd meg itt!


Szalagos fánk: liszt, tojás, élesztő, tej, cukor
 

Elkészítés: A tej egy részét felmelegítük és lehúzzuk a tűzről, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukrot. Megvárjuk, amíg felfut. A lisztet a maradék tejjel, tojással és az élesztős tejjel elkezdjük dagasztani. Amikor a tészta elkezd leválni az edény faláról, belekeverjük a vajat. Kb. 7-8 percig dagasztjuk, majd hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 1 cm-esre, majd kiszaggatjuk. Forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Papírtörlőn lecsöpögetjük.

Barack lekvár: barack, víz, cukor (a barackot a vízzel és a cukorral megfőzzük, amíg lekvár állagot nem kapunk).
 

Csöröge fánk: liszt, szódabikarbóna, sütőpor, tejföl, tojás, cukor
 

Elkészítés: A lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral elkeverjük. A tojást a cukorral felhabosítjuk és csomómentesre keverjük a tejföllel. A tojásos keveréket a liszthez adjuk és tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztezett felületen kb. 2 mm-re nyújtjuk, derelye szaggatóval téglalapokat vágunk, közepét átvágjuk, majd kifordítjuk. Forró olajban mindkét oldalát megsütjük. Tálaláskor friss porcukrot szórunk.
 

Képviselőfánk: víz, tej, vaj, liszt, só, cukor, tojás
 

Elkészítés: A vizet a tejjel és a vajjal felmelegítjük, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a lisztet. Enyhe tűzre visszatesszük és folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg kicsit kiszárad és teljesen elválik az edény falától. Levesszük a tűzről és átkeverjük, hogy egy picit hűljön. Habverő segítségével a tojásokat egyesével beledolgozzuk a tésztába addig, amíg egy lágy galuska állagot nem kapunk. Habzsákba töltjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe kinyomjuk a fánkokat. 190 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a felülete. Kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben várjuk meg, amíg kihűl.

Vanilía sodó: tojás, tej, vanília rúd, étkezési keményítő, cukor

A tejet a vanília rúddal felrakjuk melegedni. Nem kell forralni. Közben a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és az étkezési keményítővel. A meleg tejből egy keveset a tojáshoz öntünk, majd ezt a keveréket visszaöntjük a még meleg tejbe. Az egészet kb. 85 fokig melegítjük, amíg össze nem sűrűsödik. A tejszínhabhoz tejszín. A tejszínt kemény habbá verjük.

Összeállítás: a kihűlt fánkok tetejét levágjuk, a mélyedésbe töltjük a vanília krémet, majd a tetejére nyomjuk a tejszínhabot. Rátesszük a képviselőfánk kalapját.
 

#A Konyhafőnök#recept#2. feladat#fánk#sárga csapat

Címlapról ajánljuk