Sóska diós-parmezános ropogóssal és sült fügével
2016. október 31. 20:25
Ádám nagyon mérges lett, amikor meglátta, hogy a sóska főzelékük még inkább leves állapotban van. Parázott, hogy párbajozniuk kell.
Alapanyagok: levelestészta, dió, parmezánsajt, só, bors, méz, füge, sóska, tej, szerecsendió, kókusztej
Recept:
Vegyünk egy levelestésztát és pogácsaszaggatóval szagassunk belőle korongokat. A diót apróra törjük aprítóval, egy adag parmezánsajtot reszeljünk bele és sózzuk, borsozzuk. A kiszaggatott lapokat kenjük meg mézzel úgy, hogy körbe 1 mm-es peremet hagyunk. A mézes lapokra szórjuk rá a diós-parmezános keveréket. Sütőpapírral bélelt tepsibe, 220 fokra hevítve, 10 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A fügék alján vágjunk kis talpat, tetejéről a pipát levágjuk, állítsuk deszkára, függőlegesen vágjuk be úgy 4 részre, hogy szépen ki tudjuk nyitni és csepegtessünk mézet a belsejébe. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben, grillen, 20 perc alatt jól átsütjük.
A sóskaleveleket száruktól megtisztítjuk. Egy maréknyit kutterba teszünk, citromfűvel és mentával, olívaolajjal, sóval, borssal összeaprítjuk, majd félretesszük. A maradék sóskát vajon megpirítjuk, majd mézzel, tejjel, szerecsendióval, sóval, borssal összefűzzük. Miután megpuhult, átszűrjük, majd félrerakjuk tálalásig. Utánízesítjuk, ha szükséges. Amikor felforrt hozzáöntjük a kókusztejet, átszűrjük, manierozással sűrítjük. Tálaláskor sóskahalom megy az edény közepére, körbeöntjük a főzelékkel, közepébe a szétnyitott füge, belehelyezünk egy tallért, a sóskapestóval meg meglocsoljuk.