A Konyhafőnök

Wosalla Rozina receptjei

rtl.hurtl.hu

2014. szeptember 29. 20:05

1. feladat:

Hozzávalók: 
kacsamell
fél fej lila és fél fej fejes káposzta
1,5 dl friss narancs
fél citrom leve
fél mogyoró hagyma
vaj
cukor

bors

Elkészítés:
A káposztát ujjnyi csíkokra vagdosom és zsiradék mentesen serpenyőben pirítom. Ettől, kicsit füstös íze lesz. Mikor néhol megkapta a hő, oliva olajjal, sóval, borssal meghintem, fedőt teszek rá és alacsonyabb lángon puhítani kezdem. A kacsát beirdalom, sózom, borsozom, majd zsírjával lefelé leizzasztom róla a háját, egészen addig, míg majdnem húst ér. Ekkor kiveszem a serpenyőből és pihenni hagyom. Közben nekiállok a narancsmártásnak. Hagymát aprítok, és kevés olajon dinsztelem. Hozzáöntöm a narancs és citrom levét, ezt visszaforralom 1/3-ára, átszűröm, majd egyesével hideg vajkockákat adok hozzá, míg a kívánt selymes állagot el nem éri. Utána, ha túl savas, cukorral egyengetem. Közben két-három kocka vajat forró serpenyőben habosítok, belehelyezem a kacsát és locsolgatom a húsos oldalát a forró vajjal, legalább 8 percig. Ezek után megint pihentetem és közben elkezdem a tálalást. Egy mélytányér közepére halmozom a káposztát, köré öntöm a narancsmártást, majd a tetejére a kacsaszeleteket.


2. feladat:

Hozzávalók:
piskóta
3 tojás
60g cukor
30g darált dió
40g liszt
citromhéj

Banánkrém:
1 banán
lime és citrom reszelt héja
fél lime leve
fél doboz mascarpone
negyed doboz habtejszín
kiskanál porcukor

Mártás:
barna cukor
málna
áfonya
narancs
lime

Elkészítés:
Az alap piskóta receptből majdnem a fele lisztet darált pekán dióval (bármilyen dió megteszi) helyettesítem. A fehérjét kevés cukorral keményre verem, lassan adagolom hozzá a cukrot amíg teljesen kemény nem lesz, kicsit felverem a sárgáját is a liszttel és a dióval, ekkor spatulára váltok és lassan elkeverem az egyvelegeket, hozzáadok egy pici citromhéjat. Kivajazott tepsiben előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt megsütöm.
A banánkrémhez a tejszínt külön felverem, majd összekeverem a pépesített banánnal és a többi alkotóelemmel.
A mártáshoz a barnacukrot serpenyőben melegítem, ha kezd barnulni rászórom a gyümölcsöket, majd egy narancs levét hozzáadom és kissé összerottyantom. Hűtöm.
Tálaláshoz a piskótát körformával kiszaggatom, majd ugyanezzel a formával rétegezem a krémmel és a mártással fejezem be. Kis lime és narancs héjat reszelek rá.

#A Konyhafőnök#piskóta#kacsa#dió#recept

Címlapról ajánljuk