A Konyhafőnök

Krémsajtos lencsefőzelék, parmezánnal és fürj tojással

rtl.hurtl.hu

2014. szeptember 18. 21:05

Péter András receptje

Hozzávalók: (2 fő részére)
250 g apró szemű lencse
1 liter víz vagy zöldség alaplé
1 kis fej vöröshagyma
1 babérlevél
5 g friss korriander és rozmaring
1 e.k. balzsamecet
100 g krémsajt
csipet só és bors
2 e.k. olívaolaj
4-5 szelet bacon
20-30 g parmezán sajt
120 g darált marhahús
kevés só, bors és friss zsálya
4 db fürjtojás

Elkészítés:
1.    A lencsét mossuk át. Öntsük le a levét és tegyük egy edénybe. A hagymát kockázzuk fel, és keverjük a lencséhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Adjuk hozzá az 1 evőkanál sót és a babérlevelet, és főzzük puhára közepes lángon.
2.    Ha megpuhult, 1/3-át vegyük ki egy konyhai robotgépbe, ahol közepes erősségen finomra pépesítjük. Közben fűszerezzük sóval, borssal, friss korriánderrel és rozmaringgal. Hozzáadjuk a krémsajtot és a balzsamecetet is. Ha készen vagyunk, hozzákeverjük a többi 2/3-ad részhez és közepes lángon hagyjuk, amíg kellően be nem sűrűsödik.
3.    Forró száraz serpenyőben, közepes lángon, ca. 15 perc alatt, bacon csipszet készítünk.
4.    Szintén forró száraz serpenyőben, közepes lángon, ca. 5-7 perc alatt, reszelt parmezán sajtból csipszet, majd kosárkát készítünk. Kör alakban rászórjuk a forró serpenyőre, majd pár perc után óvatosan megfordítjuk. Amikor már szép színe és egységes állaga van, kiszedjük és azonnal egy domború felületen megformázzuk. (pl.: megfordított pálinkás pohár aljára szorítva)
5.    A fürjtojásokat lassú tűzön 3-4 perc alatt megfőzzük, majd megpucoljuk.
6.    A darált marhahúst ízesítjük: (só, bors, aprított zsálya, kevés olíva olaj, szeletelt bacon), majd apró golyókat formázunk belőle és kevés zsiradékon, serpenyőben, hirtelen megsütjük.

Címlapról ajánljuk