1:28
A KonyhafőnökA Konyhafőnök
Marha steak, mentás zöldborsópürével és étcsokis redukcióval
2014. szeptember 15. 20:10
Tóth Marci kedvenc receptje
Hozzávalók:
steak hús (hátszín,vagy bélszín)
vörösbor (ne barrique legyen- az nem jó a mártáshoz)
étcsoki
steak hús (hátszín,vagy bélszín)
vörösbor (ne barrique legyen- az nem jó a mártáshoz)
étcsoki
chili
1db shalotta hagyma
gerezd fokhagyma
1db shalotta hagyma
gerezd fokhagyma
krumpli
borsó
vaj
borsó
vaj
menta
tej
könnyű tejszín
tej
könnyű tejszín
Elkészítés:
A húst sózom, borsozom, és olíva olajjal leöntöm. A fűszereket jól beledörzsölöm. Félreteszem. Vajon megfuttatok egy kevés zöldborsót, amit kevés vízzel felengedek, sózom, borsozom és fél marék apróra vágott mentát hozzáadok valamint sűrítésnek tetszés szerint egy fél burgonyát apró kockákra vágva. Ha megpuhult, akkor a borsót turmix gépbe teszem és fokozatosan adagolom hozzá a párolólevet vigyázva, hogy ne legyen túl híg. Ha kész, akkor adok hozzá egy kis kocka vajat és még egy kis mentát.
Kisütöm a húst: felforrósítom a steak serpenyőt és 2-2 perc alatt hirtelen megsütöm a hús minden oldalát. Ha kész, akkor egy félbevágott fokhagyma gerezddel bedörzsölöm és fél kocka vajat teszek rá, amit egy szál rozmaringgal rákenek az oldalára. Amelyik oldalával ezt megtettem azt még ráfordítom a serpenyőre, hogy a vajat rá karamellizáljam (ekkor már a hőt alacsonyabbra vettem). Ezt a műveletet megteszem minden oldalával és még egy percig sütöm őket attól függően, hogy mennyire szeretnénk véresen. Én véresen kedvelem a steaket.
Ha kész, akkor egy tányérra teszem pihentetni a húst, ami 3-4 perc után levet fog engedni.
Egy kis shalotta hagymát finomra vágok, amit zsiradékon megfonnyasztok. Hozzávágok egy kis chilit és adok még hozzá egy kevés rozmaringot és kakukkfüvet. Az egészet felöntöm 3 dl jó minőségű vörösborral, amit az 1/3-ra beforralok. Hozzáadom azt a levet, amit a hús kiengedett. Ha kész, akkor az egészet leszűröm, és amikor visszateszem a hőre, akkor egy kocka étcsokival és egy nagyobb kocka vajjal besűrítem, hogy mártásos állagot kapjak. Ezt tálalom a steakek mellé. A borsópüréből kis gombócokat formázok, míg a steaket ferdén felvágom és tányérra helyezem a püré mellé.
Kisütöm a húst: felforrósítom a steak serpenyőt és 2-2 perc alatt hirtelen megsütöm a hús minden oldalát. Ha kész, akkor egy félbevágott fokhagyma gerezddel bedörzsölöm és fél kocka vajat teszek rá, amit egy szál rozmaringgal rákenek az oldalára. Amelyik oldalával ezt megtettem azt még ráfordítom a serpenyőre, hogy a vajat rá karamellizáljam (ekkor már a hőt alacsonyabbra vettem). Ezt a műveletet megteszem minden oldalával és még egy percig sütöm őket attól függően, hogy mennyire szeretnénk véresen. Én véresen kedvelem a steaket.
Ha kész, akkor egy tányérra teszem pihentetni a húst, ami 3-4 perc után levet fog engedni.
Egy kis shalotta hagymát finomra vágok, amit zsiradékon megfonnyasztok. Hozzávágok egy kis chilit és adok még hozzá egy kevés rozmaringot és kakukkfüvet. Az egészet felöntöm 3 dl jó minőségű vörösborral, amit az 1/3-ra beforralok. Hozzáadom azt a levet, amit a hús kiengedett. Ha kész, akkor az egészet leszűröm, és amikor visszateszem a hőre, akkor egy kocka étcsokival és egy nagyobb kocka vajjal besűrítem, hogy mártásos állagot kapjak. Ezt tálalom a steakek mellé. A borsópüréből kis gombócokat formázok, míg a steaket ferdén felvágom és tányérra helyezem a püré mellé.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem