1:28
A KonyhafőnökA Konyhafőnök
Kelemen Ida családi receptje
2014. szeptember 8. 0:34
Hozzávalók:
1 libamell (bőrös)
3-4 lila hagyma
közepes méretű
1 libamell (bőrös)
3-4 lila hagyma
közepes méretű
2-3 gerezd foghagyma
őrölt fekete bors
só
őrölt fekete bors
só
jóféle piros paprika
1 dl. alaplé, lehet húsleves kocka
1 dl. alaplé, lehet húsleves kocka
Puliszkához:
10 dkg kukoricadara
10 dkg kukoricadara
10 dkg kukorica liszt
1 liter víz
só
1 liter víz
só
pici vaj
2-3 rétes alma ne legyen túl savanyú
Elkészítés:
A liba mellett jól megtisztítom, és két részre vágom, utána harántcsíkosan egy-egy centis szeletekre vágom, melyeket forró alig megkent serpenyőben hirtelen szép pirosra sütök, utána öntök alá kis alaplevet és addig párolom fedő alatt, míg puha omlós lesz, és lesütöm a zsírjára. Közben a hagymákat megpucolom, vékony szeletekre vágom szálára és a már kész liba mellre szórom, most fogom megsózni, a vége felé beleteszem a fokhagymát, melyet összezúzok, majd ha már "tokány" állaga van, akkor ízesítem fekete borssal, pici pirospaprikával, itt nem kell, a piros paprika domináljon, csak egy kis színt adjon. A puliszkához felteszek egy edényben 1 liter vizet főni, megsózom és mikor fő a kukoricadarával összekevert kukoricalisztet belecsurgatom folyamatos keverés mellett. Ha krémes állaga lesz és jól kiforrt a liszt, a végén egy kis vajat adok hozzá. Mellé tálalom a meghámozott lereszelt almát, külön tálkákban. Egyszerű és mégis számunkra nagyon finom, és főleg a gyökereimre és nem utolsó sorban az Édesanyára emlékszem valahányszor elkészítem. Ezt a vicces nevet már a gyermekeim találták ki, ugyanis vagy egy mesekönyv, melyet Gárdonyi Géza írt a könyv címe Lúdháború és benne hangzik el a " Gilisztási libatokány" fantázia név.
2-3 rétes alma ne legyen túl savanyú
Elkészítés:
A liba mellett jól megtisztítom, és két részre vágom, utána harántcsíkosan egy-egy centis szeletekre vágom, melyeket forró alig megkent serpenyőben hirtelen szép pirosra sütök, utána öntök alá kis alaplevet és addig párolom fedő alatt, míg puha omlós lesz, és lesütöm a zsírjára. Közben a hagymákat megpucolom, vékony szeletekre vágom szálára és a már kész liba mellre szórom, most fogom megsózni, a vége felé beleteszem a fokhagymát, melyet összezúzok, majd ha már "tokány" állaga van, akkor ízesítem fekete borssal, pici pirospaprikával, itt nem kell, a piros paprika domináljon, csak egy kis színt adjon. A puliszkához felteszek egy edényben 1 liter vizet főni, megsózom és mikor fő a kukoricadarával összekevert kukoricalisztet belecsurgatom folyamatos keverés mellett. Ha krémes állaga lesz és jól kiforrt a liszt, a végén egy kis vajat adok hozzá. Mellé tálalom a meghámozott lereszelt almát, külön tálkákban. Egyszerű és mégis számunkra nagyon finom, és főleg a gyökereimre és nem utolsó sorban az Édesanyára emlékszem valahányszor elkészítem. Ezt a vicces nevet már a gyermekeim találták ki, ugyanis vagy egy mesekönyv, melyet Gárdonyi Géza írt a könyv címe Lúdháború és benne hangzik el a " Gilisztási libatokány" fantázia név.
Kövess minket, és értesülj a friss hírekről a Facebookon is!
Követem