A Konyhafőnök

Keleti csók

rtl.hurtl.hu

2014. szeptember 4. 18:18

Fungkhachon Naiyana receptje

Hozzávalók:
királyrák,
beáztatott shitake gomba,
barna fafül gomba,
beáztatott wakame alga wasabi,
light szójaszósz,
rizs,
thai citromfű,
kókusztej,
lime,
kumquat,
koriander levél,
gyömbér,

Elkészítés:
Tegyünk 1 csupor rizst egy kis lábasba, és öblítsük ki kétszer, majd adjunk hozzá egy csupor vizet, fél csupor kókusztejet és egy fél teáskanál sót. A legnagyobb lángon forraljuk fel a rizst néhányszor megkeverve, amíg a víz fele eltűnik. Ezután vegyük kicsire a gázt, tegyünk az edényre egy fedőt, és főzzük így 10 percig(eközben ne vegyük le a fedőt). Öntsünk 4 dl kókusztejet egy kis lábasba. Vágjuk félbe a thai citromfüvet, és mozsártörővel roppantsuk meg egy kicsit, hogy ki tudjanak belőle főni az ízek, majd adjuk a kókusztejhez. Közepes lángon forraljuk fel, és adjuk hozzá a királyrák fejeket, majd 15 percig főzzük. Főzés közben roppantsuk meg a királyrák fejeket. Sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele fél teáskanál lime levet. Tisztítsuk meg a királyrákot, és pácoljuk kókusztejben sóval, borssal, fokhagymával. Főzzük meg a shitake gombát és fafül gombát, aztán csíkozzuk fel. Szeleteljük fel a wakame algát kb. 2-3 centis kockákra, és keverjük össze a gombákkal. Alaposan törjünk össze 3 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál aprított gyömbért és 2 evőkanál koriander levelet egy mozsárban, majd adjunk hozzá mézet, lime levet, wasabi, light szójaszószt, reszelt kumquatot ízlés szerint. Tegyünk félre egy evőkanál szószt díszítéshez, a többit keverjük a gombához és algához, majd adjunk hozzá 1 evőkanál aprított koriander levelet. Süssük a királyrákot forró olívaolajban közepes lángon, amíg a húsa fehérre nem változik (összesen kb. 3-4 perc). A sütés utolsó percében öntsük hozzá a megmaradt páclevet, hogy jobb íze legyen. Vegyük le a fedőt a rizsről, és keverjük meg. Tálaljuk a rizst lapos tányérra, öntsük le a kókusz szószósszal. Tegyük rá a királyrákot és salátát és díszítsük a maradék fűszeres szósszal, és néhány csepp olívaolajjal.