A Konyhafőnök

Wossala Rozina újraértelmezett rakott burgonyája

rtl.hurtl.hu

2014. szeptember 3. 18:00

Hozzávalók:
3-4 burgonya,
1/2 hagyma,
1/2 kolbász,
1/2 doboz tejföl,
1 db tojás
2 kanál ecet,
1 l víz,
só,
bors,

"Ez egy nagy kedvencem, készítheted három különböző burgonyából is, mint ahogy én tettem, de egy fajtából is ugyanolyan finom lesz."

Elkészítés:
A burgonyát tisztítsd meg, majd mandolinon szeleteld jó vékonyra, épp csak bugyogó vízben főzd puhára, majd szárítsd. A kolbászt reszeld le, rakd félre, de 3-4 karikát dobj egy serpenyőbe és nyerd ki a zsírját, ha kész, vedd ki a karikákat és dinsztelj a zsírban fél hagymát. Mikor puha hűtsd ki és keverd hozzá másfél deci tejfölhöz. Add a keverékhez a reszelt kolbászt, sózd, borsozd, de óvatosan, mert a kolbász amúgy is sós. A burgonya szeleteket vágd úgy, hogy mindegyiknek legyen egy sarka, lehetőleg 90 fokos. Vajazz ki egy négyszögformát, tedd sütőpapírra, majd kend ki a tejföllel, szépen egyengess bele két réteg burgonyát, majd kanalazz rá a tejfölből és ezt folytasd, míg az építmény kb.13 cm-es nem lesz. Tetejére csíkozz gorgonzola sajtot és rakd a 180 fokon előmelegített sütőbe, amíg meg nem pirul a teteje. 1 liter vizet forralj fel két kanál ecettel, majd kanállal örvényesítsd és buggyants bele egy tojást. Kanaladdal folyamatosan egyengesd az útját, majd mielőtt a sárgája is keményedni kezd (kb. 1 perc) vedd ki egy edénybe. Tálaláskor helyezd az építményed a sütőpapírral együtt, a formában egy tányérra, majd húzd ki alóla a papírt és hagyd hűlni. Húzd le róla a formát, helyezd a tetejére a tojást, díszítsd a tejföllel és friss borssal, majd arasd le a babérokat.