A Konyhafőnök

Polip korianderes fehérrépa pürével és mango chutney-val

rtl.hurtl.hu

2014. szeptember 2. 19:45

Wossala Rozina receptje

Hozzávalók:
1 db polip

A léhez:

3 dl vörösbor,
1,5 l víz,
citromfű,
babérlevél,
koriander mag,
egész bors,
répa,
hagyma,
zeller,

A püréhez:

3 db fehér répa,
friss koriander,
koriandermag,
sechuáni bors,
tej,
vaj,
só,
bors

CHUTNEY-hoz:
1/4 sonkahagyma,
1 db mangó,
friss koriander,
chilli,
lime leve és héja,

Elkészítés:
A polipot masszírozd folyó hideg vízben 40 percig, ha ez nem lehetséges mert egy főzőműsorban vagy és minden perc számít, akkor tisztítás után verd szét egy sodrófával minden oldalát. Ha van alapleved abban, ha nincs, vörösboros fűszeres lobogó lében főzd 45 percig. Közben készítsd el a répa pürét. Dinsztelj hagymát vajon, add hozzá a közepes kockákra vágott fehérrépát, majd ha jól megforgattad benne öntsd fel vízzel, sózd és fedd le. Ügyelj, hogy mindig legyen alatta víz! Törj hozzá szechuáni borsot és koriandert. Ha megpuhult forrald le a maradék levét, majd adj hozzá vajat és tejet és kezdd el botmixerrel pürésíteni, míg a kívánt állagot el nem éri. Friss vágott koriander keverj hozzá a végén.

A chutney-t negyed dinsztelt hagymával indítsd, erre kockázd a mangót, majd add hozzá a vágott koriander leveleket valamint a lime reszelt héját és felének levét. Ezt addig főzd míg össze nem érnek az ízek.

Végső műveletként a polip 8 cm-es csápját húzd nyársra, és habzó vajban forgasd át sóval, koriander levelekkel. Tálalásnál figyelj az arányokra, a chutney hangsúlyosabb 
legyen, mint a püré!

Címlapról ajánljuk