Rippel Feri karácsonyi vagdaltja karfiol pürével
2019. november 15. 22:15
Szeretnéd te is elkészíteni Rippel Feri ünnepi Street Kitchen vagdaltját? Akkor most duplán segítünk: itt nemcsak a pontos receptet találod meg, de újra megnézheted a videót is, ahol Feri bemutatja a legfontosabb lépéseket.
Stefánia terrine (vagdalt) krémes karfiolpürével
Hozzávalók 4 főre:
A terrine-hez:
- 1 kg darált disznóhús (mangalica, minimum 30 %-os zsírtartalmú)
- 100 g fehér szalonna[3] [4]
- 2 fej biohagyma
- 4 gerezd biofokhagyma
- 1 ek majoranna
- 1 ek köménymag
- 200 g cukormentes gyulai kolbász
- 3 db tojás (tanyasi, szabadtartású 1-es számmal jelölt)
- só
- 1 ek olívaolaj
- 300 g cukormentes bacon
- 300 g csirkemáj
A karfiolpüréhez:
- 1 fej biokarfiol
- 200 g vaj (laktózmentes)
- 200 ml kókusztejszín
- szerecsendió
- só, bors
A tálaláshoz:
- 2-3 szál újhagyma zöldje
- ecetes almapaprika
- sós vagy csemegeuborka
A terrine-hez felkockázzuk a szalonnát, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, majd rádobjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, majorannával és zúzott köménymaggal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a kolbászt is.
A darált húst egy nagy tálba rakjuk, beleütjük a tojást, ráöntjük az elkészített ragut, alaposan összekeverjük, sózzuk, és félrerakjuk.
Egy őzgerinc- vagy terrine-formát kiolajozunk, beletesszük a baconszeleteket úgy, hogy egymást fedjék, majd rárakjuk a darált hús felét. Erre helyezzük a nyers, megtisztított májat, aminek a tetejét sózzuk. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen legyen elosztva, majd erre rétegezzük a hús második felét. Jól lenyomjuk, és ráhajtjuk a baconszeleteket, mintegy teljesen zárt formát alkotva.
Egy serpenyőbe félig vizet töltünk, és ebbe helyezzük a már megtöltött terrine-formát. Tetejét préseljük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ezután levesszük a tetejét, leöntjük a felgyülemlett levet, és további 30 percet sütjük, most már a víz nélkül. Amint elkészült, kivesszük a sütőből, és lefordítva, letakarva hagyjuk állni.
Amíg a terrine sül, elkészítjük a pürét. Miután alaposan megmostuk a karfiolt, hideg vízbe rakjuk és elkezdjük felforralni. Amint forr, elzárjuk, és letakarva hagyjuk állni kb. 15 percig. Az ételt nemcsak azért esszük, mert finom és laktat, hanem a benne lévő tápanyagokat is hasznosítjuk, így ne főzzük/süssük szét azt. Amint letelt a negyedóra, leöntjük a főzőlevet, a karfiolt beletesszük egy turmixgépbe, rádobjuk a vajat, ráöntjük a kókusztejszínt, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és 5-10 percig alacsony fokozaton turmixoljuk. Amikor elég selymes az állaga, félrerakjuk, esetleg egy szitán még át is szűrhetjük.
A terrine-ünket és a karfiolpürét frissen, melegen tálaljuk, hozzá fermentált, savanyított zöldséget kínálunk. Másnap hidegen is isteni, szóval cél a 100 év! #go100
Egészségedre!