A Konyhafőnök

Üvöltöző versenyzők, gigászi csaták és feloldhatatlan ellentétek – Ezek voltak A Konyhafőnök legdurvább vitái

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2022. június 4. 12:36

A gasztrorealityben nem mindig a feladatok jelentik a legnagyobb kihívást, hanem a csapattársak. A közös főzések és a semmiből felbukkanó nemezisek sokszor a legrosszabbat hozták ki a versenyzőkből. Üvöltöttek, lázadtak, beszólogattak és állandóan hadban álltak egymással. 

Ha egy vagy két embert összezársz, akkor elkerülhetetlen, hogy idővel – vagy pillanatok alatt – kitörjön közöttük egy kisebb háború. Ez pláne igaz akkor, ha még az idő is szorít, egy versenyben kell helytállnotok, és közben szúrós szemű séfek figyelik minden mozdulatotokat, ráadásként pedig minden összeesküdhet ellenetek: alapanyagok és csapattársak egyaránt. Nem is olyan meglepő ezek után azzal szembesülni, hogy A Konyhafőnök csapatos feladatai vonzzák a drámai helyzeteket és a feszültséget.

Ez történt most is, a legújabb, 8. évadban. Először Anikó és Anna kaptak hajba a pirosak Elődöntő hetén, amikor Rácz Jenő egy csapatba tette őket. A két nő közötti ellentét azonnal kibukott, hiszen még el sem kezdték a főzést, Anna rögtön odacsípett Anikónak:

Remélem, annyira összeszedett, hogy nem fog hátráltatni.

Az óra elindulása után pedig megkezdődött a harc… egymással. Folyamatosan ment közöttük az adok-kapok, Anna nem bízott Anikóban, Anikó nem tudott felülkerekedni Anna akaratán és akkor a végére még Jenő séf is megérkezett, aki mindent leborított az asztalukról. Anna ekkor roppant össze és sírva kezdett veszekedni csapattársával.

Nincs agya a nőnek!


Ez a feszültség később sem csitult, hiszen a kóstoláson, a séfek előtt is egymásnak estek. A feszültség viszont enyhülni látszott a következő feladatban, ahol annyira ügyesen teljesítettek, hogy végül ők lettek aznap a legjobbak.

Kettejük története a Középdöntőben folytatódott, ahol újra egy csapatba kerültek, oldalukon Lucával. Hiába értek el közös sikert az előző héten, a Középdöntőben újra kiderült: nem tudnak együtt dolgozni. A vitáik azonban újabb szintre léptek – azon túl, hogy már Luca is rájuk szólt, hogy viselkedjenek –, hiszen Anikó is kezdett beleállni csapattársába:

A mellében meg a szájában több a töltelék, mint az agyában!


Persze, nemcsak közöttük robbant a bomba, hiszen a férfi szekció is beszállt a harcos amazonok mellé. Fecó és Ádám hamar rájöttek, hogy ők sem tudnak megmaradni egy konyhában. Állandóan összefeszültek, hol azon, hogy ki is valójában a konyhafőnök, hol egymás stílusán, hol pedig amiatt, ki lehet a zsűri kedvence. Ez a marakodás már odáig fajult, hogy Ádám szíve szerint kiküldte volna a stúdióból Fecót.

A konyhai hadakozás azonban gazdag történelemmel bír, hiszen a korábbi évadokban is akadt nem egy legendássá vált háború.

A 8. évadban például volt, aki szíve szerint felrúgta volna a pultot mérgében, de a szavak is erős fegyverekké váltak a konyhában. Mengyi például kitartóan lázadozott konyhafőnöke, Ivett ellen. A piszkálódások és beszólások viharából azonban csak egyikük kerülhetett ki győztesként.


A pánik és az őrjöngés a 7. évad versenyzőit sem kímélte. A Középdöntő alatt rendszeresen előfordul, hogy a beosztottak ellenkeznek a konyhafőnökükkel. Ez történt Ágota és Ádám között is. A piros kötényes versenyzőnek ugyanis nagyon nem tetszett, hogy nem ő az irányító, hanem Ádám és ezt minden egyes másodpercben a srác tudtára is adta, aki viszont nem sokáig tűrte ezt az állapotot:

Ágota, ha nem sikerül elfogadni, ki a séf, nem leszünk jóban!


A 6. évadban nemcsak a versenyzők estek egymásnak, előfordult, hogy már a séfek sem bírták higgadtan kezelni a konyhában uralkodó feszültséget. Miután Jerkovics Bogi és Forási Ákos összekülönböztek az előkészületek közben, később a rendetlenség is eluralkodott a konyhában. Ezt látva, Rácz Jenő teljesen kiborult versenyzőire:

Lejárattok engem, az éttermet és saját magatokat is!


Sokszor láttunk már példát arra is, hogy a közös ötletelés és a hierarchia kéz a kézben is járhatnak egymással, azonban nagyon sokszor akad egy versenyző, akinek a vezetés a fejébe száll. Ilyen volt Ágó is. A Középdöntő alatt a csinos versenyző terrorban tartotta csapattársait és ez a zsűrinek is szemet szúrt, Jenő meg is jegyezte:

Teljes munkaidőben azon van, hogy cseszegessen.


Ezt a hozzáállást azonban nem tűrték sokáig csapattársai. Dér Heni szerelme, Bakos Gergő idővel besokallt csapattársától, aki ha éppen nem irányított, akkor kérdésekkel bombázott mindenkit. Gergő viszont így nem tudott a saját dolgaival foglalkozni, ezért kibukott belőle a véleménye:

Ágó hallgass már el, elég volt!


A drámai helyzetek sajnos néha annyira megterhelték a versenyzőket, hogy sírás lett a vége a közös munkának. Ez történt Kalmár Dórával is, akit a főzés alatt uralkodó feszültség a zsűri előtt roppantott össze. Sírva bukott ki belőle:

Nem tudunk együtt dolgozni.


A sárgáknál uralkodó negatív hangulatot sokszor viszont már a zsűri sem tudta kezelni. Dávid Jenő előtt kezdett el üvölteni Dórával, hogy mondja már, mit akar…

A nézők a 4. évadban találkozhattak először Meczker Tomival – aki azóta már Bécsben építgeti karrierjét hamarosan bővülő családjával az oldalán. Tomi nem mindig kezelte jól a feszültséget a főzések alatt, és ez csak hatványozódott, amikor csapatban kellett dolgoznia. Egy étteremben kellett teljesíteniük versenytársaival, azonban a közös munka elfajult és üvöltözés lett a vége:


Szerencsére, ezek a drámai történetek a végén mindig feloldódtak: pontokat nyertek, galériára meneteltek, valamelyikük kiesett vagy egyszerűen túléltek egymás mellett és a csapatfeladatok végén végre megszabadulhattak az ellenfeleiktől.

#A Konyhafőnök#rtl#RTL Klub#rácz jenő#gasztroreality#vita#feszültség#dráma#veszekedés#összeállítás#best of#legjobb pillanatok#alföldy anna#czauner ádám#maier anikó#frohner fecó#meczker tomi#kalmár dóra#farkas ágó#bakos gergő#jerkovics bogi#forási ákos#cserepes ádám#csajka-bende ágota#li mengyi

Címlapról ajánljuk