A Konyhafőnök

Moslékként tálalt étel, nyers fogások, tányér a kukában – Ezek voltak a Konyhafőnök legkeményebb kóstolásai

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2022. május 1. 19:07

Vigyázni kell azzal, mit pakolnak a versenyzők a zsűri asztalára, főleg, ha ránézésre látszik, hogy az étel ehetetlen. Sárközi Ákos, Rácz Jenő és Fördős Zé soha nem rejtik véka alá, mit gondolnak egy-egy kóstolásra szánt munkáról. És ha valaki nem ugrotta meg a szintet, akkor bizony volt, hogy tányérostul landolt az étel a kukában. Íme a Konyhafőnök történetének legkeményebb zsűrizései.

Képzeljük el, ahogy remegő lábakkal, végtelen bizonyítási vággyal, elfoglaljuk a helyünket a pultban és Fördős Zé elüvölti magát, hogy „az óra indul, most”. Mi baj lehet? Hogy kicsúszunk az időből? Vagy leblokkolunk az ismeretlen alapanyagoktól vagy éppen a kemény kritikáktól? A gasztroreality kihívásait ismerve, mindegyikre megvan az esély. Nem véletlen, hiszen a zsűri komoly elvárásokat állít a Konyhafőnök-jelöltek elé.

Miközben nagyon sok versenyző hétről-hétre egyre szebb és technikásabb ételeket tesz le a három zsűritag elé, nem minden tányér hozza meg a kívánt eredményt. 

Ákos, Jenő és Zé pedig nem arról híresek, hogy finomkodva mondanák el, miért sikerült annyira félre valami, ez pedig megannyi kemény kóstolást eredményezett.

Ha egy tányér értékelhetetlen, akkor bizony repül a kukába

A 8. évadban a versenyzőknek már a Casting adások alatt sikerült kihúzniuk a gyufát. Az egyikük például moslékként tálalta az ételét, ami annyira kiakasztotta Rácz Jenőt, hogy kivonult a stúdióból és csak annyit mondott a srácnak:

Ez egy vicc!

Itt azonban nem ért véget a megdöbbentő alkotások sora: Sárközi Ákos például annyira felháborodott az egyik nyers főétel látványa miatt, hogy gondolkodás nélkül a kukába dobta az egészet. Tányérostul.


Meglehetősen ritka, hogy egy komplett tányér a szemetesben landoljon. Az első ilyen eset a 7. évadban volt, ahol Jenő megelégelte a színvonal hiányát. Egészen addig a Konyhafőnök történetében még egyszer sem fordult elő, hogy egy kóstolásra váró ételt úgy, ahogy van, kidobjanak. Ennél már csak az lehetett durvább, amikor a séf a saját mentorálja ételét hajította a szemétbe.

Sokszor egy kemény szó is elég, hogy összekapd magad

Borzasztó érzés lehet tudni, hogy rosszul sikerült a feladat, majd utána mégis végig kell nézni, ahogyan a saját mentorunk megeszi a kitáltal ételt. Handi, Matyi és Zoltán lesütött szemekkel, olykor hátat fordítva próbálták túlélni az értékelésüket. Jól sejtették, hogy mi vár rájuk, és Jenőtől meg is kapták:

Lehet, hogy ti boldogok vagytok és büszkék erre a tányérra, de nekem leszakad a pofámról a bőr.


A megérdemelt kritika nem mindig talál be azonnal, van, hogy csak a kóstolás után üti meg igazán a versenyzőket. Ez történt Visváder Tamással is, aki zokogva idézte fel, hogy mit mondtak neki a séfek. Mindent megtett a főzése alatt, és annyira szeretett volna megfelelni, hogy összeomlott:


Sőt, néha az is előfordul, hogy a legfelkavaróbb mondatokat nem is attól kapjuk, akitől várnánk. A Konyhafőnök történetében többször is vendégzsűritagok segítették Zé és a két séf munkáját. Kovács Kristóf pedig nem fogta vissza magát, amikor megízlelte az egyik versenyző bisztró ételét:

Ez érdemtelen a kóstolásra is.

Amikor még a légy zümmögését is hallod, akkor tényleg baj van

Mitől retteg mindenki a legjobban? Rutinos Konyhafőnök rajongók már vághatják is rá a választ: A hajszálaktól.

A 7. évadban pedig megtörtént a legrosszabb. Amikor Ákos megtalálta Debora ételében a kétes elemet, mindenki ledöbbent. A stúdióban megfagyott a levegő a felemelt hajszál láttán.


Akárcsak zsűritársai, Ákos is nagyon szigorú mércével méri a versenyzők munkáját. Legyen szó a saját mentoráltjáról vagy éppen Jenő versenyzőjéről. Ha az étel kicsapja nála a biztosítékot, nem számítanak a kötényszínek, a saját emberének is megmondja a tutit, vagy éppen némasággal jelzi, mennyire csalódott:

Vannak helyzetek, amikor csak a humor segíthet

A poénok nagy mestere természetesen nem más, mint Zé. Oldalán a kemény séfekkel, a műsorvezető sokszor a tőle megszokott humorral próbálja kezelni a necces szitukat. Így például azt is, amikor majdnem beletört a foga egy félresikerült desszertbe.

Persze, megesik, hogy már ő sem tudja visszafogni magát: a 6. évadban olyan hatást gyakorolt rá egy félresikerült gyros, hogy ki kellett mondania:

Csak azért harapok bele, mert fizut kapok érte.

 

Ha kíváncsi vagy, hogy a zsűri a legújabb évadban is hasonló szigorúsággal kóstolja-e az ételeket, akkor május 2-án, 20:00-kor kapcsolj az RTL Klubra!

#A Konyhafőnök#best of#fördős zé#kóstolás#sárközi ákos#kritika#rácz jenő#értékelés

Címlapról ajánljuk