XXI. Század

Örökölt szerelem

rtl.hurtl.hu

2011. augusztus 17. 0:12

Megoldódni látszik a párválasztás képlete. Az arcunkra van írva, hogy kibe szeretünk bele. Hogy mit keresünk pontosan a másikban, a XXI. században kiderül!

A kutatók először arra hívják fel a figyelmet, hogy a tudatalatti méregetés valószínűleg csak egyetlen szempont a sok közül. Ismerkedésnél az intelligencia, a humorérzék, és az illető anyagi helyzete is számít. Az évekig tartó kutatás azonban még így is megdöbbentő eredményt hozott.

Úgy tűnik minél átlagosabb valaki, annál vonzóbb. Bemutatták például azt a férfit és azt a nőt, akit a legtöbben szépnek találtak. A valóságban nem is léteznek. 32 élő ember arcából montírozta őket össze egy komputer. Kevésbé tetszett a teszt részvevőinek, amikor a két arc még csak 16 személy vonásait tartalmazta, még kevésbé, amikor csak nyolcét. A legkevésbé amikor csupán 4 arcot átlagolt a számítógép. Bereczkei Tamás a kutatás vezetője, a pécsi egyetem tanszékvezetője azt mondta: „Egészen hihetetlen, hogy a kis gyerekek óvodás korban mennyire a szépség iránt vonzódnak. Hogy a barátokat a vonzóerő, a külső megjelenés alapján választják. Tehát a szép gyerekek előnyben vannak már öt, hat éves korban, sőt korábban. Érdekes, hogy például akit vonzónak tartanak, az a férfi jobb karriert fut be, nagyobb fizetésemelésre számíthat, könnyebben talál állást, és így tovább.”

A pécsi kutatás összességében az emberek párválasztási mechanizmusát igyekezett felderíteni, feltételezve, hogy az mindig ugyanúgy, valamilyen logika alapján történik. Sigmund Freud osztrák pszichiáter több mint 100 évvel ezelőtti elméletéből indultak ki. Freud szerint élete egy korai szakaszában minden fiú szerelmes a saját anyjába, és rivalizál az apjával. Normális menete szerint a gyerekek kinövik a komplexust, amelyet Freud a görög mitológiai történet alapján Ödipuszról nevezett el. A thébai király tudtán kívül saját anyját vette el feleségül. Az ő nászukból született például Antigoné. A lányoknál ugyanezt, esetükben az apjukhoz fűződő szerelmi vonzalmat: Élektra-komplexusnak hívják. Élektra apját anyja ölette meg, miután hazatért a trójai háborúból.

A pécsi egyetem tanárai a XXI. század című műsorban próbálják igazolni Freud elméletét, sőt erre vezetik majd vissza a felnőtt kori párválasztási szokásokat is. A műsor készítői pedig jól dokumentálható történelmi példákon, a magyar uralkodók szerelmi életén tesztelik a szenzációs kutatási eredményeket.

#XXI. Század#szerelem#rtl#arc#párválasztás

Címlapról ajánljuk