XXI. Század

Elfeledett bányászsorsok

rtl.hurtl.hu

2011. február 2. 6:50

Étlen-szomjan egy hegy gyomrába zárva. Így várta a halált, vagy a csodát 17 bányász Szuhakállón, mint most 2010-ben a chilei bányászok is. Erre mégsem emlékszik senki.

Az ’50-es évek magyar gazdaságának alapját a szénbányászat adta. Évről évre egyre nagyobb teljesítményt vártak el a munkásoktól, és sokszor teljesen tapasztalatlan emberek kezébe nyomták a csákányokat. Nem csoda, ha sorozatosak voltak a bányaszerencsétlenségek. A pártvezetés mégis minden alkalommal szabotázsra gyanakodott.

Így volt ez a szuhakállói esetnél is, ahol személyesen Péter Gábor, az Államvédelmi Hatóság vezetője irányította a mentést. Kitalálták, hogy egy csövet kellene lefúrni a mélybe, és amíg eltakarítják az akadályt a bánya bejáratából, a csövön keresztül juttatnak le vizet és ételt a lent rekedteknek, nehogy éhen, vagy szomjan haljanak. Pont úgy, ahogy Chilében is történt.

A szerencsétlenül járt bányászokról írt az összes újság. Az egész pártvezetés értük aggódott. Kiszabadulásukra még személyesen Rákosi Mátyás is ellátogatott hozzájuk, és felajánlotta, hogy megad nekik bármit, amit csak kérnek. A férfiak nem kértek sokat, csak azt, hogy olcsóbban vehessenek szalonnát. Rákosi megígérte.
#XXI. Század#rtl#bánya#bányász#rákosi

Címlapról ajánljuk