Zöld Hírek

Magyarországon a legnagyobb a napelemek által termelt energia aránya az EU-ban

rtl.hurtl.hu

2022. július 5. 7:47

Tavaly az össztermelés 11,1 százalékát adták a napelemek.

A naperőművek össztermelésben betöltött aránya 11,1 százalékos volt tavaly Magyarországon, a legmagasabb az Európai Unió 27 országában, írja az állami hírügynökség.

A 27 tagállam összesített áramfogyasztása 4,3 százalékkal, a magyar fogyasztás 6 százalékkal nőtt tavaly a megelőző évhez képest. Február kivételével valamennyi hónapban élénkebb volt a kereslet 2021-ben, mint az előző év azonos időszakában.

A termelés összetételét tekintve a legnagyobb változást a korábbi évekre jellemző szén-gáz helyettesítési folyamat visszafordulása jelentette. A gázár drasztikus emelkedése a földgáztüzelésű erőművek szénerőművekhez viszonyított relatív jövedelmezőségét nagymértékben rontotta, így termelésüket részben a széntüzelésű erőművek vették át. A feketeszén és ligniterőművek termelése iránti keresletet az is növelte, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt az emelkedő beépített teljesítmény ellenére csak kissé nőtt az időjárásfüggő (nap, szél, víz) megújuló alapú termelés.

Az elszabaduló gázárak hatására a gáz-szén helyettesítés vált dominánssá tavaly, a szénalapú termelés mintegy 20 százalékkal emelkedett, a gáztüzelésű erőművek termelése ugyanakkor 6,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A 27 uniós tagállamban a fosszilis energiaforrások áramtermelésben betöltött szerepe erősödött, miközben a karbonmentes technológiák súlya 62,9-ről 62,2 százalékra csökkent.

A májusban leköszönő Áder János utolsó nagy ígérete volt, hogy harminc éven belül klímasemleges lesz Magyarország. Erről a vállalásról korábban itt írtunk hosszabban.

Nyitókép: Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images

#Zöld Hírek#napelem#energia#termelés#gáz#eu

Címlapról ajánljuk