XXI. Század

Férfi prostituáltakkal csalta kelepcébe a melegeket az állambiztonsági szolgálat

Lázs SándorLázs Sándor

2022. október 16. 15:28

Ha büntetni nehezen is tudták az azonos neműek szerelmét, zsarolni remekül lehetett őket. Többeket bírtak rá így a besúgásra a Kádár-korszakban, a belügy pedig változatos módszerekkel szervezte be a kiszemelt embereket. Persze, mint minden diktatúrában, a szocializmusban sem esett mindenki egyenlő megítélés alá.

Nem érdekel, hogy meleg, csinálja otthon a négy fal között és kész – hallani gyakorta. Ebben a pillanatban gyanakodhatunk, hogy az illető elsősorban pornóra gondol, amikor két ember kapcsolatáról beszél.

Mert a melegség nem magánügy. Két ember, ha összetartozik, ha szeretik egymást, akkor bizony szívesen végzik együtt teendőiket, szívesen vásárolnak be együtt, örömmel mutatkoznak társaságban. Ha a zöldségesnél két nő az almák között válogat, rögtön látszik, hogy együtt vannak, ha a pékségben szól az egyik férfi a másiknak, hogy ne azt a kiflit vegyük, hanem a másikat, rögvest tudják, hogy maguknak vásárolnak, együtt vannak.

Kell-e leplezniük, szégyellniük, hogy együtt vannak? Elvárják tőlük. De az ő szabadságuk a többiek szabadsága. Erre jött rá néhány szociológus, orvos és jogász, amikor – még jóval a rendszerváltás kezdete – előtt érdekvédelmi egyesületet akartak alapítani a homoszexuálisok számára. Küzdelmük végül sikerrel járt. Meggátolták, hogy zsarolhassák őket, elérték, hogy vállalhassák magukat, segítették a kétségbeesett fiatalokat. Egyszerűen szabadok lettek.

De mi volt korábban, a diktatúra évei alatt a melegek osztályrésze Magyarországon? Erről szól a XXI. Század következő adása, amit teljes egészében hétfőn a késő esti Híradó után láthatnak az RTL Klubon.

 

 

#XXI. Század#Videó#melegek#történelem#tar sándor#belügyminisztérium#beszervezés#gobbi hilda#ma#homoszexualitás

Címlapról ajánljuk