XXI. Század

„Ki vagy te? Egész életemben veled akarok játszani” – a legenda szerint így kezdődött Cseh Tamás és Másik János kapcsolata

rtl.hurtl.hu

2022. május 15. 12:04

Sok történet kering arról, hogyan indult a legendás trió, a dalszövegíró Bereményi Géza és a két zenész, Cseh Tamás és Másik János kapcsolata. Arról is sokat hallani, mi történt hármójukkal, akik közös munkájuk alatt három lemezt adtak ki. Másik János sokkal több, mint egy főszereplő a trióban. Játszott jazz- és underground zenekarokban, koncertezett a legnagyobb sztárokkal, írt filmzenét, sőt a színészetebe is belekóstolt, rögtön egy főszereppel. 

Másik Jánost a legtöbben Cseh Tamás és Bereményi Géza alkotótársaként ismerik. Talán a rengeteg közös fellépés és hajnalig tartó gondolkodás, esetleg a dalszövegek miatt, amelyekben saját magukról, Jánosról és Tamásról énekelnek. 


Sok történet kering arról, hogyan is kezdődött a kapcsolatuk. Az egyik szerint Másik Jánost egy házibuliban biztatták: üljön a zongorához, és kezdjen el játszani. Amikor azt Cseh Tamás meghallotta, odament hozzá, és azt kérdezte: 

Ki vagy te? Egész életemben veled akarok játszani. 

Arról is sokfélét lehet hallani, hogyan alakult a három ember kapcsolata, amiből három lemez született.  

Másik János sokkal több, mint az egyik főszereplő a fenti trióban. Játszott jazz- és underground zenekarokban, koncertezett a legnagyobb sztárokkal, de az sem volt ellenére, ha kisebb klubokban lépett fel. Írt filmzenét – például a Habfürdő, az Egymásra nézve, az Eszkimó asszony fázik, vagy a Meteo és sok más mellett a Leo és Fred című animációs filmsorozathoz. Sőt, játszott is filmben, mindjárt főszerepet Sós Mária filmjében, a Városbújócskában.

Másik János Szikszai Ottilia filmjében nemcsak mesélt a zenéről, hanem zenélt is kameránk előtt. Egy zongora volt a segítségére. Megszólalt Bereményi Géza is, aki valósággal lubickolt, ha Másik Jánosról kellett visszaidéznie történeteket.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston.

#XXI. Század#Belföld#underground#másik jános#jazz#dalok#ma

Címlapról ajánljuk