XXI. Század

Tovarisi konyec – legendák és az igazság a rendszerváltás ikonikus plakátjáról

rtl.hurtl.hu

2022. január 30. 14:58

Orosz István grafikus plakátja egész Kelet-Európában szimbóluma lett a függetlenségnek.

A Kádár-rendszer idején három olyan téma volt, amiről nem lehetett szabadon írni a sajtóban: az 1956-os forradalom, az MSZMP és az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg. 

Amikor 1989 végén megjelent egy távolodó szovjet katonát ábrázoló plakát az utcákon, egyre többen kezdték elhinni, hogy tényleg elkezdődött valami változás. Bár az utolsó szovjet katona csak 1991-ben hagyta el Magyarországot, Orosz István grafikus plakátja – amely az MDF választási plakátja volt – egész Kelet-Európában szimbóluma lett a függetlenségnek, még az amerikai Time magazin is leközölte.

Orosz eredetileg az A’dieu feliratot írta volna a plakátra, készült is egy ilyen változat, az MDF-es Lezsák Sándor azonban azt javasolta, hogy változtasson az üzeneten. A Tovarisi konyec feliratú plakátok elárasztották Budapestet, amivel tervezője egy külföldi utazásból hazatérve szembesült.

Orosz Istvánnal 2010-ben készített először interjút Veress Krisztina, később többször is forgatott vele a XXI. század, kiállításra, aukcióra is elkísértük plakátjait. A plakát történetéről szóló teljes riportot itt nézhetik újra.

 

#XXI. Század#plakát#rendszerváltás#tovarisi konyec#orosz istván#grafikus

Címlapról ajánljuk