X-Faktor

„Nagyon nagy szégyen volt bennem” – exkluzív interjú ALEE-val és ByeAlexszel

rtl.hurtl.hu

2021. december 18. 11:18

A 2021-es X-Faktor rapper finalistája mentorával együtt mesélt a viharos közös munka kihívásairól, befeszülésekről és észre sem vett konfliktusokról, a verseny után kezdődő pálya veszélyeiről, és hogy min változtatnának, ha újrakezdhetnék. A döntő előtt az rtl.hu-nak adott interjúban szó esett még egy összehegesztett szemüvegről és egy ajándékba kapott szintetizátor megható történetéről is.

Milyen a kapcsolatotok, hogyan tudtatok az elmúlt hetekben együtt dolgozni?

ByeAlex: Viharos. ALEE inkább olyan típus, akinek nagyon karakán elképzelései vannak arról, amit akar, és nehezen is enged belőle – vagy legalábbis én ezt tapasztaltam. Én is ilyen típus vagyok egyébként, de volt már olyan, hogy elengedtem a saját gondolataimat vagy akarataimat azért, mert láttam, hogy ő annyira hisz a saját világában. Én nem szeretek senkire ráerőltetni semmit. Volt olyan is, amikor vitatkoztunk dolgokon, de azt megbeszéltük. Ő még egy fiatal srác, én bele se tudok gondolni abba, hogy 16 évesen milyen lett volna megélnem azt, hogy ilyen környezetbe kerülök, hogyan tudtam volna ezt jól kezelni.

A másik oldalról viszont könnyű vele dolgozni, mert ha az eddigi évek tapasztalatai alapján a versenyzőimet egy lapra teszem, akkor ALEE az, aki a legkevesebbet hibázott. Még szöveget se tévesztett, vagy ha igen, észre se vettem. És azért ő rengeteg szöveget megtanul, ráadásul nem is már létező, hanem saját szövegeket. Sok ember, aki nem szereti a rappet nem is érti, hogy ez mitől nehéz. Amit ő csinál, az olyan, mint mondjuk nagyon jól énekelni. Ő sohasem okozott nekem csalódást ilyen szempontból. De a kérdésre, hogy milyen együtt dolgozni, a válasz röviden: nehéz.

ALEE: Nekem tényleg inkább saját elképzeléseim vannak, amiből nagyon keveset tudok engedni. Viszont ha bejön olyan dolog, amire azt mondom, hogy valóban jobb annál, mint amit elképzeltem, azt mindig megfogadom. Csak néha az a baj, hogy rosszul látom a dolgokat, nem látok tisztán.

ByeAlex: Nem az, hogy rosszul látod, hanem sokszor inkább hamar befeszülsz valamin, és iszonyat gyorsan elmegy a kedved. Azt szoktam neki mondani, hogy mindegy, győz-e vagy sem a műsorban, mert ALEE – sajnos vagy nem sajnos – rogyásig lesz koncertekkel, ami nehézségek elé fogja állítani. Neki onnantól egy olyan stábra lesz szüksége, akik segítik lelkileg és barátilag is. 

Nagyon jól kell magad köré embereket választanod, mert ennyi munkába belerogyhatsz. 

ALEE szerintem egy zseni, akik ritkán születnek meg, viszont – most bocs, hogy ezt mondom, nehogy megbántódj – ő belül törékeny ember, nagyon érzékeny és iszonyat gyorsan magára vesz minden hülyeséget. Ezzel sokat kell majd dolgozni a jövőben.

Ugyanannál a kiadónál leszünk, én ezt már mondtam a menedzsmentemnek, hogy ALEE-nál nagyon figyeljenek majd erre. Őt nem szabad magára hagyni, rá vigyázni kell. Nem úgy, mint egy gyerekre, hanem mint egy feltörekvő előadóra, akinek szüksége van tanácsokra, ötletekre és barátságra. Itt most feszített tempó van, ahol gyorsan kell dolgoznunk és ezen össze is különbözünk, de amikor már kikerül az életbe, egy előadó lesz, és onnantól kezdve ha engem megkeres, az már egy baráti kapcsolat lesz. Ott már nem az lesz, hogy meg kell felelnünk egy műsor követelményeinek, hanem a saját követelményeinek kell megfelelnie, amihez meg tud kérdezni engem, a kiadót, az itteni stábot – rá fog jönni, hogy más nehézségek vannak, de én hiszek benne, hogy meg fogja tudni tanulni.

ALEE, volt olyan, amit Alextől tanultál meg? Mennyiben jelentett segítséget neked mentorként?

ALEE: Nagyon sokat segített. Nem is a zenei részen, hanem inkább az önbizalmamat növelte és motivált azokon a mélypontokon, amikor tényleg rosszul voltam, amikor tényleg nagyon lent voltam. Ez hatalmas segítség volt. Meg talán egy picit megtanultam azt, hogy elengedjem a dolgokat. Leginkább a sok motivációnak köszönhetően, például az énekhangommal kapcsolatosan.

ByeAlex: Ez a másik, igen. Nála ez egy ilyen görcs. Gáspár Laci ugye mondta neki, és szerintem rosszul fejezte ki magát, hogy „te ne énekelj!” ALEE-ban így benne maradt, nincs ezen mit kertelni. Ott tartunk, hogy ő elkezdte ezt a részét kibontani, van hova fejlődni, van mit tanulnia. De kit érdekel? Én is hamisan énekeltem az elején, és akkor mi van? Megnyertem egy műsort, és? Fejlődtem, dolgoztam, és most itt vagyok, ugyanúgy csinálom. Neki is ez lesz a feladata. Szerintem ez az, amit nem szabad beengednie. 

Hinnie kell magában, mert nem az van, hogy ő elhiszi magáról, hogy jó, és mindenki más azt mondja, hogy nem az, hanem itt emberek ezreiről van szó, akik mögötte állnak, hallgatják és szeretik őt. 

Innentől kezdve már nincs visszaút, nem lehet megfutamodni, mert azzal cserben hagyod azokat az embereket is, akik azt gondolják: „te vagy az idolom, miattad nézem a műsort”.

ALEE: Összességében ezek az emberek is nagyon sokat segítenek azzal, hogy mellettem vannak, és látom, hogy támogatnak. Szóval nem csak a rosszat engedem be, beengedem a jót is. Azon vagyok, hogy kiiktassam a rosszat, tényleg csak arra fókuszáljak, hogy elhiszem magamról, hogy jó vagyok és csinálom. Mert ha rappelni kell, akkor nagyon el tudom hinni magamról, mert már több éve csinálom, és már tudom, hogy jó vagyok benne, de az énekben még nyilvánvalóan fejlődni kell. Nem titok, hogy az X-Faktor után is járni fogok énektanárhoz, csinálom ezerrel a dolgaimat. Az a célom, hogy minél jobb legyek.

Mi volt a legfeszültebb pillanat kettőtök között? Miből volt konfliktus?

ByeAlex: Van, hogy ALEE  „úgy” fejezi ki magát – és valószínűleg azért idegesítem fel magam rajta, mert nagyon hasonló ahhoz, amit én csinálok. Kívülről szemlélve ez irtó bosszantónak, vagy sokszor tiszteletlennek tűnik, pedig ő valószínűleg nem azért csinálja. Nekem is megvoltak ezek életem során, mondtam valamit, és azt láttam, hogy megbántottam embereket, sírtak, és nem értettem, hogy mi történik, én rosszat mondtam?! A mentorduett gyakorláskor például hoztam a fiúkat, a zenekaromat, akik a családom. Mondtam ALEE-nak, hogy kellene egy második verzét is írnod, nem csak egyet. Azért mondom neki, mert jót akarok, azért adjuk elő ezt a dalt, mert tudom, hogy ez egy gigasláger, és ha ő bele fog rappelni, akkor új dal születik, az emberek szeretni fogják – az én közönségem és az övé is. És akkor ALEE így: „Nekem ez nem megy, nekem nem tetszik ez az alap” – persze az ember ezen felidegesíti magát. Ott nézünk egymásra a zenekarommal, hogy most hogyan tudunk a kedvére tenni? Akarunk a kedvére tenni mi itt, harmincas csávók a tinigyereknek? Ezek ilyen felesleges konfliktusok, nem haragosak, hanem pont olyanok, amiken egy előadó végigmegy az élete során. Másnapra pedig írt egy brutál jó verzét, ennyi.

ALEE: Nem nagyon vettem észre ezt sem egyébként. Hasonlóan látom én is, hogy ebben is fejlődnöm kell még, hogy észrevegyem.

ByeAlex: Majd egy barátnő helyre fogja ezeket a dolgokat tenni. Nekem is az volt. Kapni fogod az ívet rendesen a nőktől, hogy ezt így nem lehet. Meglátod.

ALEE: Mindenesetre én nem nagyon érzékeltem a konfliktusokat.

Alex: Észrevettem már ezt, hogy rengeteg konfliktushelyzetben volt itt a színpadon is, de neki fel se tűnt. Én röhögtem rajta nagyon.  Ugyanezeket mondta Gáspár Laci rólam évekkel ezelőtt.

ALEE: Nem tudom, én úgy vagyok vele, hogy bejövök, kikapcsolom a világot és elnyomom a zenét, hogy tudjak fókuszálni a szövegre, meg arra, hogy hol kell benne bármit is változtatnom. 

Megcsináltam, letudom a kötelezőket, leadom a mikrofont, és hallgatom tovább a zenét, hogy tanuljam. Most ez a felállás.

ByeAlex: Ő nem akar itt udvariaskodni. És amúgy nem udvariaskodás az, hogy megköszönöd. Én ezt megtanultam. Tudod, hol tanultam meg? Itt az X-Faktor alatt nőttem fel, mert én is ilyen voltam, hogy igazából engem nem érdekeltek az emberek érzései meg gondolatai. Azt hittem, hogy gyorsan megcsinálom, én vagyok a lényeg. Közben itt nagyon sok ember dolgozik mindennap érted azért, mert hisznek benned. De nekem ezt így kívülről nézni iszonyatosan vicces amúgy, mert ő még csak 16 éves. És kíváncsi vagyok, mi lesz 10 év múlva, mondjuk akkor is még csak 26 lesz, az nagyon fiatal. Addigra már a nők majd megnevelnek, meglátod.

ALEE: Sokszor van olyan, hogy gyülemlik bennem is valami, de nem tudom kifejezni szavakban, és ráfeszülök dolgokra, aztán inkább csak otthagyom.

ByeAlex: Azon szoktam gondolkodni, hogy talán ALEE-t befolyásolja az is, hogy a napjára rányomja a bélyegét a látása.

ALEE: Annyira nem, őszintén szólva már hozzászoktam, hogy ilyen. Volt egy rossz, összehegesztett szemüvegem. Amikor azt felvettem, nagyon nagy szégyen volt bennem, szégyelltem.

ByeAlex: Ezt megértem. Én is volt, hogy szégyelltem magamat régebben, ha nem volt pénzem vagy rosszabb dolgaim voltak.

Milyen érzés volt visszanézni a válogatót, amikor már az első élő show-ra készültél?

ALEE: Igazából vicces volt. Meg voltam magammal elégedve, de tudtam volna jobb is lenni. Érdekes volt. Nyilván azt máshogy csinálnám, hogy félőrültnek néztem ki a legelső válogatón, meg 1 óra alvással bementem és összevissza beszéltem – elfelejtettem, hogy melyik oldalon van a tetoválásom. Akkor még nagyon hidegen hagyott a dolog. Bejöttem, hogy megmutatom magam, lesz, ami lesz. Utána egyre komolyodott a dolog, amit először észre se vettem, csak amikor már beköltöztem az élő show miatt.

Milyen visszajelzéseket kaptál?

ALEE: Ez vegyes. Elég megosztó ember vagyok, de szerintem ez így van rendjén. Ha valami megosztó, az szerintem jó.

Mi volt eddig a legjobb élményed az X-Faktorban?

ALEE: Amikor rögzítjük a dalokat a stúdióban.

Melyik az a három dal, amit a leggyakrabban hallgattok mostanában?

ByeAlex: Poorstacytől a Nothing Left, Suecotól a Sober és Bring Me The Horizontól a DiE4u-t.

ALEE: Isten se nézné ki belőlem, de Aurorától a Runawayt és a Running With The Wolves-t. Illetve Lil Peeptől gyakorlatilag bármit.

Minden idők magyar énekesei közül ki lenne nálad a három finalista?

ByeAlex: Áron, az Esti Kornélból; Manuel – és ennyi. Sok magyar zenét hallgatok, de általában nem azért, mert jó énekeseknek tartom őket, hanem mert jók a zenék vagy jók a zenei ötletek.

ALEE: Manuelen kívül nem nagyon tudok kit mondani.

Mi volt az a karácsonyi ajándék, aminek a legjobban örültetek életetek során?

ByeAlex: Én nem emlékszem semmilyen karácsonyi ajándékra. De, ami nem karácsonyi: 18 éves voltam, szerettem videojátékozni PC-n, és tudtam, hogy a szüleimnek megterhelő volt akkor venni egy olyan videokártyát a születésnapomra, amivel jobb képvilágon tudtam játszani. Az egy emlékezetes dolog volt számomra.

ALEE: Karácsonyit én se tudok mondani. De összességében az, amikor elkezdtem zenélni, és kaptam egy szintetizátort mamámtól. Tudom, hogy nem volt rá pénze, de félretett, spórolt és inkább kevesebbet evett, csak hogy én tudjam azt csinálni, amit szeretek. Ezt nagyon tudtam értékelni, és nagyon örültem.

Lenne bármi, amit máshogy csinálnátok a műsorban, ha visszamehetnétek az időben?

ByeAlex: Én igen. Kevesebb mozgásteret engednék az élő show-s fiúknak, főleg Marcinak. Túl sokat engedtem neki, és rám nem jellemző, hogy ilyen engedékeny vagyok, ki is esett. Szeretem, ha meghagyhatom az előadó szabadságát, próbálom producerként vagy menedzserként látni, szerintem az erőszak nem működik. Marci zsizsegő természete miatt sokszor ráhagytam, hogy jó, akkor legyen az, mert a csávó annyira ráfeszült dolgokra. 

Irtózatosan rossz dalválasztások voltak. Mondhatnám azt, hogy ő miatta, de én miattam, mert hagytam neki, amiről tudtam, hogy nem fog működni. 

Úgy érzem, ha legutóbb nem azt a dalt énekli el, hanem amit én mondok neki, akkor lehetett volna a mentoroknak más véleménye, és ha a mentoroknak más a véleménye, akkor a nézőké is más. Ebben változtatnék.

ALEE: Mondhatnám, hogy a csoportos feladatnál megtanulnám a szöveget, de annyira ikonikus lett, hogy még azt se csinálnám másképp. Max annyit, hogy picit hamarabb behozom ezt az új vonalas dolgot, amit most csinálok, hogy ne ekézzenek érte ennyit, és hogy az emberek tudják, hogy én amúgy ezt is csinálom. Mindenki azt hiszi, hogy Alex erőlteti rám ezeket a dolgokat, de én hoztam ide az összes zenét már a legelején.

ByeAlex: Én már akkor hallottam, amikor a nézők még nem, augusztusban. Akkor kezdtük csinálni együtt a közös dalunkat is. Én többet láttam abba, hogy dalokat ír és dallamokban tud gondolkozni. Megörültem ennek, de nem erőltettem ALEE-ra, ő akarta ezeket.

ALEE: Ez így van. Ha valaki tényleg költői és műfaji szabadságot hagy, az Alex.

ByeAlex: Egyetlen egy dolog ellen kampányoltam, a Manuellel közös daluk ellen. Én nem abban hittem, hanem egy másik lírai dalban.

Miért érzitek úgy, hogy idén ALEE érdemli meg a végső győzelmet?

ByeAlex: Szerintem nem kell ezt ragozni. Ha az emberek számba veszik, hogy kik voltak az arcok az X-Faktorban, akkor ebből az évadból ALEE lesz az első, és ez a legfontosabb. Szerintem ezért éri meg rá szavazni. Másrészt nyert már rap, de az más volt. Ez egyedi, és ezek tényleg a saját dalai. Ez a gyerek tehetséges. Paulina is nagyon tehetséges, nem is ez a kérdés, de azt gondolom, ALEE egy nagyobb sztori, nagyobb tömegeket mozgatott meg. Ő egy ikonikus figura annak ellenére, hogy 16 éves. Ez az, ami miatt érdemes zenét hallgatni vagy embereket követni Instagramon, hogy ilyen arcokat lássunk, mint ő. Én ezért szavaznék rá.

Mit üzennétek azoknak, akik gondolkoznak a jelentkezésen a 2022-es évadba?

ALEE: Csinálják! Én csak annyit tudok üzenni, hogy nem szabad félni attól, hogy ez megváltoztatja az ember imidzsét, meg attól se, hogy ők most tévézni fognak. Nagyon sok rapper mondja azt, hogy „én maradok real, én nem megyek tévébe”. 

De ettől nem leszel egy ördög, mert eljöttél a tévébe, nem adod el a lelkedet, mert követed az álmaidat. Mindenki előtt ott van a lehetőség.

ByeAlex: De jó, hogy ezt mondod. Egyetértek, ugyanez a véleményem. Amikor én 2016-ban elvállaltam ezt a mentorkodást, tartottam attól, mit fognak rólam gondolni a szakmában, hogy eljövök egy ilyen műsorba, mert én egy alternatív underground popzenész voltam. Csak úgy tudjuk formálni a zenei ízlést, ha bemegyünk és elmondjuk, hogy ez jó, a nagyobb közönség láthatja és dönthet róla. Attól leszel rosszabb, mert a tévében is meg mered mutatni? Nem! ALEE is bejött, van egy imázsa és világa. A tévés produkció bemegy utána, észreveszi, hogy ez ő, és elkezd hozzá idomulni. Nem arról van szó, hogy kiválogatunk embereket és kitaláljuk, hogy ők milyenek legyenek, mert az nem működne.

ALEE: Igen, nem az van, hogy formálnak belőled valamit, hanem köréd formálják. És ez nagyon jó.

#X-Faktor#alee#interjú#finálé#top3#élő show

Címlapról ajánljuk