Videó

Anyák tanították szoptatni az orángutánt, a kísérlet majdnem sikerült

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 16. 10:28

Amikor a dublini állatkert munkatársai felfedezték, hogy a Mujur nevű orángután vemhes, úgy döntöttek, hogy anyai műhelyeket szerveznek. A 19 éves nőstény 2019-ben és 2022-ben is elveszített egy-egy kölykét, amelyekhez nem kötődött eléggé. Ezért amikor az év elején ismét vemhes lett, az állatkert szoptatós emberi anyák segítségét kérte, hogy megpróbálják megmutatni neki, hogyan kell ezt csinálni.

Lizzie Reeves szülésznő és szoptatási szakember, aki az ír fővárosban található Nemzeti Szülészeti Kórház szoptatási csapatának tagja, 30 anyát szervezett, hogy felváltva tanítsák a főemlőst, amely egy kritikusan veszélyeztetett faj képviselője. Az orangutánházat lezárták, amíg az asszonyok saját csecsemőiket szoptatták. 

Mujur rendkívül érdeklődve figyelte az üvegen keresztü, ahogy a nők etetik gyermekeiket, sőt, néhányukat utánozta is

– állította az állatkert hétfői közleményében. „Sok nő azt mondta: »nézd, egy orángután nem visel pólót«. Így hát lekapták a felsőjüket és a melltartójukat, hogy Mujur szó szerint mindent láthasson” – mondta Reeves az Irish Timesnak. Nora Murphy, egy dublini anya úgy gondolta, hogy ez egy nagyszerű történet lesz, amit később majd megoszthat most 10 hónapos kislányával, Elodival.

Mujurnak a tanítás részeként videókat mutattak más orángutánokról, amint csecsemőiket etetik. Július 31-én egészséges hím kölyöknek adott életet, és jó anyai gondoskodást mutatott, ami arra utal, hogy a tanításnak volt hatása, de nem egészen a megfelelő helyen tartotta a csecsemőt az etetéshez – közölte az állatkert.

Az intézmény normális esetben hagyta volna, hogy a természet tegye a dolgát, de tekintettel a csecsemő genetikai profiljára – apja februárban elhunyt –, közbelépett. „Az a nehéz döntés született, hogy a csecsemőt elválasztották Mujurtól, és megkezdték a cumisüveges etetést.”

A csecsemőt néhány héten belül átszállítják a Monkey Worldbe, az angliai Dorsetben található 65 hektáros központba, amely sokat tud az orangutánok neveléséről. „Az egész csapat már most reménytelenül beleszeretett, és nehéz lesz tőle búcsút venni, azonban biztosak vagyunk benne, hogy a lehető legjobb helyre kerül, ahol tovább fejlődhet és gyarapodhat” – közölte az állatkert.

 

#Videó#orángután#szoptatás#anya#veszélyeztetett faj#dublin#írország

Címlapról ajánljuk