Videó

Turistákat evakuáltak Albániában, egy görög sziget is lángokban áll

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 13:53

Albánia tengerparti részén, Shengjinben és a görög határhoz közeli Gjirokaster hegyvidéki térségében a múlt éjjel elszabadultak az erdőtüzek. Emiatt ki kellett telepíteni a helyi lakosság egy részét, köztük turistákat is. Görögország második legnagyobb szigetén, Evián pedig a tűzoltók egészen reggelig küzdöttek azért, hogy távol tartsanak egy erdőtüzet a lakosoktól, a hatóságok a kora reggeli órákban elrendelték két falu megelőző kiürítését.

Albánia tengerparti részén, Shengjinben az erős szél újra fellobbantotta a lángokat, amelyeket korábban már sikerült megfékezni. A helikopterekkel végzett légi erőfeszítések ellenére a tűz gyorsan terjedt, amit az esti szél is táplált. A lángok veszélyesen közel jutottak a szállodákhoz és a lakóházakhoz, ami a lakosok és a turisták evakuálásához vezetett – írja a gazetatema.net.

A tűz megfékezése kihívást jelentett, a tűzoltók és a katonák hosszasan gyalogoltak és hatalmas nehézségekkel kellett szembenézniük, mivel a tűz olyan területekre terjedt át, amiket a tűzoltó járművek nem tudtak megközelíteni. A korlátozott erőforrások miatt csak ágakkal tudtak harcolni a lángok ellen.

Görögországban is kritikus a helyzet

A tűz Evia sziget középső részén fekvő Petries falu közelében lángolt föl hétfőn délután 3 óra körül, és az erős szél miatt továbbterjedt. A helyzet keddre némileg javult, de a szeles időjárás miatt továbbra is fennáll a tűz fellángolásának veszélye – közölte a tűzoltóság szóvivője. Több mint 200 tűzoltó, 13 repülőgép és hat helikopter tartózkodott a helyszínen a fővárostól, Athéntól mintegy 60 kilométerre északkeletre. A parti őrség egyik hajója az éjszaka folyamán készenlétben állt az esetleges tengeri evakuáláshoz.

A görögországi erdőtüzek az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az egyre forróbb és szárazabb nyarak során, amelyeket a tudósok az éghajlatváltozással hoznak összefüggésbe. A tűzoltóság adatai szerint tavaly több mint 8000 tűz ütött ki.

Idén május óta több száz erdőtűz égett szerte az országban, ahol most regisztrálták a legmelegebb júniust és a leghosszabb hőhullámot. A lángokat az erős szél és a szárazság az ország számos részén felgyorsította.

 

#Videó#albánia#görögország#erdőtűz#tűzoltók#evakuálás

Címlapról ajánljuk