Videó

Látványos propagandavideón az orosz hadiflotta – Putyin szerint hidegháborús a helyzet

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 10:48

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindenkivel koccintott, és megköszönte a külföldi haditengerészeti delegációknak, hogy részt vettek az orosz haditengerészet napján rendezett látványos parádén, amelyet vasárnap tartottak Szentpéterváron. Videónkon láthatók a pompás látvány- és hangulati elemek, amikre láthatóan nem sajnálták a pénzt az Ukrajna ellen háborút indító országban.

Putyin 31 ország – köztük Kína, India, Irán és Dél-Afrika – tisztjeihez szólva kijelentette, hogy Oroszország „meleg érzelmeket” táplál nemzeteik vezetése iránt, és köszönetét fejezte ki látogatásukért „egy ilyen bonyolult nemzetközi helyzetben”. Vasárnap, a szentpétervári haditengerészeti parádén mondott beszédében Putyin figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ha Washington nagy hatótávolságú rakétákat telepít Németországba, akkor Oroszország hasonló rakétákat fog csapásnyi távolságra állomásoztatni a Nyugattól.

Hidegháborúhoz hasonlította

Az Egyesült Államok július 10-én közölte, hogy 2026-tól nagy hatótávolságú rakétákat telepít Németországba, előkészítve egy hosszabb távú telepítést, amely magában foglalja az SM-6-ot, a Tomahawk cirkálórakétákat és a hiperszonikus fegyvereket. Putyin most figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ezzel a lépéssel a hidegháborúhoz hasonló rakétaválság kirobbantását kockáztatja.

Az ilyen rakétáknak, amelyek a jövőben nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők, repülési ideje a területünkön lévő célpontokig körülbelül 10 perc lesz. Tükörintézkedéseket fogunk tenni

 – fogalmazott az orosz elnök, aki szerint az Egyesült Államok szítja a feszültséget. Az amerikai terveket a NATO 1979-es döntéséhez hasonlította, amikor Nyugat-Európába Pershing II rakétaindító berendezéseket telepítettek.

100 jármű és 15 ezer katona a parádén

Az orosz állami televízió élőben közvetítette a haditengerészeti parádét, az orosz flották különböző helyszínekről jelentkeztek be. 

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a haditengerészeti parádét az északi-tengeri, a balti, a csendes-óceáni, a Kaszpi-tengeri flottilla hajóin rendezték, valamint a Földközi-tengeren lévő szíriai Tartusz kikötőjében, az orosz haditengerészet egyik bázisának vizein tartották. A minisztérium több mint 100 katonai jármű és 15 ezer katona részvételével számolt az ünnepségen. Bemutatták a közönségnek a Kalibre rakétákat kilövő hajókat és a bombákat ledobó repülőgépeket is.

 

#Videó#putyin#parádé#egyesült államok#hadsereg#flotta#bemutató#hidegháború#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk