Videó

Erre érdemes pezsgőt pukkantani: elképesztő dolgot találtak a Balti-tenger mélyén

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 16:12

Lengyel búvárok egy 19. századi hajóroncsot találtak Svédország partjainál, ami igazán különleges rakománnyal süllyedt el: pezsgősüvegekkel volt megrakva.

Körülbelül 60 méterrel a Balti-tenger felszíne alatt, nagyjából 20 tengeri mérföldre (37 kilométerre) a svéd Oland-szigettől találták meg a roncsot, amiben nemcsak pezsgősüvegek, hanem gyógyhatású ásványvizek, illetve míves porcelán edények is voltak, és feltehetőleg az orosz cárnak szánták.

A Baltictech búvárcsoport egyik merülője, Marek Cacaj elmondta, hogy mióta megtalálták a különleges rakományt, felvették a kapcsolatot a pezsgőt gyártó céggel, akik elárulták, hogy a 19. század közepén volt egy kifejezetten az orosz cárnak gyártott pezsgő, ami édesebb volt, mint a cég többi pezsgője. Cacaj azt is elmondta a Reuters riporterének, hogy ha a svéd hatóságoktól megkapják az engedélyt, akkor pár palackot elküldenek a gyártóhoz, hogy felbecsüljék az értéküket, illetve azt, hogy fogyaszthatóak-e még az italok.

Azonban a rakomány nemcsak a pezsgő miatt volt hihetetlenül értékes. Az akkori emberek számára a híres gyógyászati ​​tulajdonságokkal rendelkező ásványvíz is igen nagyra becsült kincs volt.

#Videó#hajó#Balti-tenger#búvár#lengyel#hajóroncs#felfedezés#pezsgő

Címlapról ajánljuk