Videó

Videón a csöpp teknős, aki reményt adhat a veszélyeztetett fajnak

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 11:52

Először született fogságban a veszélyeztetett fajnak számító fekete mocsári teknős. Ezzel újra felcsillant a remény, hogy sikerülhet megmenteni a kihalástól. 

A májusban kikelt, még el nem nevezett teknősbébit a feketepiacról kimentett szülők hozták világra. Sikeresen felnevelték a Siem Riep tartományban található központban, amely 29 másik, összesen 1180 kritikusan veszélyeztetett állatfajnak ad otthont. A még mindig aprócska hüllőt minden hónapban kiveszik a ketrecéből egészségügyi vizsgálatra.

„Megmérjük a teknőst, hogy lássuk, hogy hízott vagy fogyott-e, és megmérjük a hosszát” – mondta a teknős gondozója. A központ célja, hogy négy-hat év múlva visszatelepítse a vadonba, amikor már kevésbé lesz kiszolgáltatott a ragadozóknak.

A nőstények egyszerre csak egy, néha két viszonylag nagyméretű tojást raknak, de szezononként akár három-négy tojást is rakhatnak. A szakemberek szerint a teknősbéka kikelése kulcsfontosságú. A teknősmentő központban jelenleg hat kifejlett fekete mocsári teknőst nevelnek, négy hímet és két nőstényt. A hüllők körülbelül öt-hat éves korukban érik el az ivarérettséget.

#Videó#teknős#veszélyeztetett faj#kihalás#kambodzsa#mentés

Címlapról ajánljuk