Videó

Videó: Biden-bakik, nyelvbotlások és a legdurvább esések az elmúlt évekből

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 11:21

A választási harctól visszalépett amerikai elnöknek nem csak a nyelvbotlásaitól volt hangos a sajtó az elmúlt években: több botlása, esése is kamerák előtt zajlott.

Joe Biden 2021. január 20-án esküdött fel az Egyesült Államok elnökévé, az egység és a helyreállítás üzenetét közvetítve a mélyen megosztott országnak. Mindössze két hónap telt el, amikor egyszerre szisszent fel a világ, ugyanis 2021. március 19-én Biden megbotlott, amikor az Air Force One repülőgépre szállt fel az Andrews egyesített támaszponton, útban a grúziai látogatásra. Az elnök megbotlott a repülőgéphez vezető lépcsőn, felpattant, majd újra elesett, mielőtt felsétált az utolsó lépcsőfokokon. Megfordult, hogy tisztelegjen, majd eltűnt a gép belsejében.

2022. június 18-án a kerékpárjáról esett le, amikor megállt, hogy üdvözölje a támogatókat és a médiát a Delaware állambeli Rehoboth Beachen tett hétvégi kirándulása során. Úgy tűnt, hogy nem sérült meg.

2023. június 1-jén ismét megbotlott és elesett, miután kiosztotta az utolsó diplomát az amerikai légierő akadémiáján tartott diplomaosztó ünnepségen. Az akkor 80 éves amerikai elnök három ember segítségével gyorsan féltérdre állt, és majd visszasétált a helyére.

Verbális botlások

Verbális botlásokból sem volt hiány, 2023. június 28-án azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „elveszíti a háborút Irakban”, miközben Ukrajnát akart mondani. Ez év novemberében tévedésből Britney-nek nevezte Taylor Swift szupersztárt a Fehér Házban tartott hálaadásnapi rendezvényen tett megjegyzéseiben. Biden, aki valószínűleg Britney Spearsre utalt, egy másik énekesnőre – Beyoncéra és Renaissance World turnéjára – is tett utalást.

Idén február 9-én tévedésből Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnököt Mexikó vezetőjének nevezte. A megjegyzésre akkor került sor, amikor a titkos dokumentumok kezelésével kapcsolatos különleges ügyészi jelentéssel kapcsolatban tett megjegyzéseket. A rossz memóriájára tett megjegyzésekre dühösen reagált.

Biden 2024. február 28-án egy marylandi külvárosi katonai kórházban éves orvosi vizsgálaton vett részt. Újságíróknak akkor azt mondta, hogy az eredmények nem különböztek az előző évi vizsgálatétól. Arra a kérdésre, hogy van-e valami aggályos, amiről az amerikaiaknak tudniuk kellene, Biden viccelődve azt mondta, hogy „az orvosok szerint túl fiatalnak néz ki”. De Biden ugyanabban a hónapan egy 2021-ben Angela Merkellel folytatott beszélgetést úgy értelmezett, mintha azt a 2017-ben elhunyt Helmut Kohl német kancellárral folytatták volna.

Katasztrofális vita

A Donald Trumppal folytatott vitán nyújtott teljesítménye is felerősítette az aggodalmakat a vezető újraválasztásával kapcsolatban. A június 27-i vitán a 78 éves Trump a 90 perces találkozón egy sor jól bevált és kirívó valótlanságot ismételgetett, köztük azt az állítást, hogy valójában ő nyerte meg a 2020-as választást. A 81 éves Biden nem tudta ezeket cáfolni, és sokszor megakadt beszédében. Az amerikai elnök annyira gyengén szerepelt a vitán, hogy a New York Times már vezércikkben kérte a visszalépésre.

Július 11-én Biden a washingtoni NATO-csúcstalálkozón is sorozatos szóbeli botlásokat követett el. Tévesen Putyin elnökként emlegette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Az esti sajtótájékoztatón Biden összekeverte alelnöke, Kamala Harris és riválisa, Trump nevét is. Biden a legidősebb személy, aki valaha is amerikai elnök volt.


 

 

#Videó#joe biden#amerika#elnök#lemondott#baki#baklövés#botlás

Címlapról ajánljuk