Videó

Videó: minden akadállyal megküzd ez a robotlábprotézis

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 10:46

Az olaszországi Genovában található Olasz Technológiai Intézet (IIT) bemutatta a valódi emberi láb anatómiai felépítését szimuláló lábprotézist. A robotikus lábfej az emberi láb rugalmasságával és vízállóságával is rendelkezik, ami a végtagjukat elvesztők és a humanoid robotok számára is megoldást jelenthet.

A SoftFoot Pro nevű bionikus lábat kifejezetten egyenetlen és csúszós terepekre tervezték, így jobb egyensúlyt biztosít a felhasználóknak és robotikai alkalmazásoknak.

Olyan ujjperc-csontokból, szalagokból és izmokból álló rendszerünk van, amely lehetővé teszi számunkra, hogy mindenféle környezettel megbirkózzunk. Amit mi próbálunk tenni, az az, hogy ezt lemásoljuk, lefordítjuk ezt az elvet egy olyan technológiai rendszerre, amely elérhető lehet mind a humanoid robotok, mind az emberek számára

– magyarázta Manuel Catalano, a technológiai intézet kutatója. A prototípus július 11-én Genovában, a G7 egészségügyi rendezvényén debütált a nyilvánosság előtt, amelyet az olasz egészségügyi minisztérium és az IIT szervezett. Az esemény középpontjában az egész életen át tartó megelőzés és az egészséges és aktív öregedést szolgáló innováció állt.

A kutató hozzátette, hogy a jelenlegi protézisek jellemzően laposak és merevek. Ezek a kialakítások ugyan stabilitást biztosítanak, de nem alkalmazkodnak a terepviszonyok és a testtartás változásaihoz, például a térdeléshez vagy a lehajoláshoz.

A rendszer képes alkalmazkodni a különböző környezethez és akadályokhoz, sőt képes elnyelni az ütközésből származó energiát, ugyanakkor olyan ujjakkal rendelkezik, amelyek biztonságosan megragadják a talajt 

– tette hozzá a kutató. A körülbelül 450 gramm súlyú és akár 100 kilogrammot is elbíró SoftFoot Pro egy titán boltíves mechanizmusból áll, amelyet műanyag láncok kötnek össze, amelyek az emberi lábak talpát szimulálják. Ez lehetővé teszi, hogy a lábfej egyenletesen ossza el az erőt járás közben, így a mozgás hatékonyabbá és természetesebbé válik.

A lábfej nem tartalmaz motorokat vagy elektromos alkatrészeket, így vízálló és alkalmas a kültéri használatra különböző terepeken. Így nem kell a különböző aktivitásokhoz különböző protéziseket használni. 

 

#Videó#tudomány#robotika#protézis#prototípus#genova#végtag#veszteség

Címlapról ajánljuk