Videó

Még a kiérkező mentőt is kirabolták – megdöbbentő állapotok 9 éve a Hős utcai gettóban

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 14:16

„Úszik a szeméttől az egész ház, nincs közvilágítás, szóval a gyerekek, ha este közlekednek, repülnek a lépcsőről szó szerint” – panaszkodott egy Hős utcában élő anya a Fókusznak a 9 éve ezen a napon bemutatott riportban. A két házból álló kőbányai minigettót akkor ellepték a bűnözök és a drogosok. Az egykori nyomor helyén már a TEK új műveleti központját tervezik. Ám egy dolog azóta sem változott, a szegény családokkal a rendszer azóta sem törődik.

A világítás szó szerint le volt szarva, amikor kilenc éve a Fókusz stábja kilátogatott a Hős utca rettegett részére. A kőbányai Hős utca 15/a és b-ben méltatlan körülmények között élt többszáz ember, köztük gyerekek.

Ebben az évben tudtommal hét kilakoltatás történik. Több oka van ennek. Részben áramlopást állapítanak meg, akkor rendeletünk értelmében kilakoltatjuk, illetve ha nagy tartozás halmozódik fel és nem működik együtt a bérlő.

– mesélt akkor a Hős utcai körülményekről  Weeber Tibor,  X. kerületi alpolgármester.

Sok az önkényes lakásfoglaló is, akik nem fizetnek semmit. Ellenük úgy próbálnak védekezni, hogy kilakoltatják őket, aztán befalazzák az ajtókat, ablakokat.

Béla bácsit, azt mondja, azért lakoltatják ki, mert három hónapja nem fizette a lakbért. A kilátástalanság, az elkeseredettség és mozdulatlanság nehezedik rá mindenre. A bűnözés óriási.

Az utcában nem lehet megállni, mert azonnal feltörik az autókat, legutóbb még a kiérkező mentőt is kirabolták.

A Fókusz stábja is csak kísérettel jutott be az omladozó épületekbe, ahol az ott élők mindannyian egyetértettek abban, hogy magukra hagyták őket.

„Mi is emberek vagyunk, mert itt élünk. Mire fizetnek tízezer forint közös költséget? Úszik a szeméttől az egész ház, nincs közvilágítás, szóval a gyerekek, ha este közlekednek, repülnek a lépcsőről szó szerint.”

– panaszkodott az egyik édesanya. Miközben a családosak szenvednek addig a bűnözés nem állt meg a Hős utcai gettóban: a helyiek el kezdték bontani a fém erkélyt, de még a játszóteret is elbontották, így a helyi gyerekek szemétben fociztak. És mivel a polgármester szerint mindenki a közvilágításon keresztül vezette az áramot otthonában, ezért a környéken az önkormányzat a közvilágítást is megszüntette. 

Az önkormányzat még mindig nem oldotta meg a lakhatási válságot 

A Hős utca 15/a és b lakótömb 1937-ben épült, eredetileg a szegényebb családoknak kínált lakhatást. Az épületek felújítása azonban a rendszerváltás után elmaradt, a lakások egyik fele önkormányzati tulajdonba került, többnek bizonytalanná vált a státusza, a tömbök pedig lassan lényegében lakhatatlanná váltak. 

Az évekig drogosoktól és rendőr razziáktól hangos Hős utcában ma már csak néhányan laknak. Sokan elfogadták az önkormányzat által felkínált bérlakást vagy azt a csekély ötmillió forintot, amit a lakásokért cserébe adtak.

A tömb felszámolásáról 2017 végén döntött a kormány, a két X. kerületi lakótömb lakóinak azért kell költözniük, mert az elhanyagolt állapotban lévő épületegyüttes helyére a Terrorelhárítási Központ (TEK) új műveleti központja fog felépülni. 

A lakók válságos helyzetéről így számolt be tavaly az RTL Híradó:

 

 

 

 

#Videó#ezen a napon#hős utca#budapest#Belföld#nyomor

Címlapról ajánljuk