Videó

15 éve csattant a mikrofontartó a fóti alpolgármester orrán – a polgármester vágta oda

Kovács ZoltánKovács Zoltán

2024. július 8. 6:10

2009-ben ezen a napon az RTL Híradója arról számolt be, hogy tettlegességig fajult Fóton a testületi ülés – Mádly Zsolt fideszes polgármester egy fémtárggyal vágta orrba Fábry Béla szocialista alpolgármestert, miután mikrofonjából az ülés alatt többször is kihúzta a kábelt, de a tőle karnyújtásnyira ülő városatya mégsem hallgatott el. Felfejtettük, mi vezetett a fóti politikusok tizenöt évvel ezelőtti csetepatéjához, és hogy mi lett a szereplőkkel azóta. 

Fábry Béla alpolgármesternek a riportban látható felsértett orra azonban csak a jéghegy kissé véres csúcsa, a meglehetősen furcsa összetételű fóti képviselő-testületben ugyanis folyamatosan állt a bál. Mint azt a szocialista alpolgármester a régi origonak elmondta, a képviselőtestületi ülések nagyobb része vitákkal telt, érdemi munkára pedig csak "olykor-olykor" került sor, sokszor már a napirendek elfogadásában sem tudnak megegyezni. Egyébként már Mádlyt is egy időközi választáson válaszották meg, miután hosszas testületi harcok után elődje, Szent-Iványi Géza tisztségét különféle törvénysértések miatt megszüntette a bíróság.

Okosan-ügyesen

A repülő mikrofonállvány közvetlen előzménye viszont egy rejtélyes hangfelvétel, melyet a csetepatéban érintett Fábry Béla postaládájába dobtak be ismeretlenek. Ezen a polgármester fóti beruházásokról egyeztet egy építőipari céget képviselő ügyvéddel, és a kazetta felvonultat minden nyelvi toposzt, melyre összekacsint a magyar: van benne „így-úgy” kiírandó pályázat, „jól járás”, „okosan-ügyesen intézés”, és felmerülnek akár öt évig is kitartó aszfaltozott utcák, egy ponton pedig maga Kövér László is.

A történet dióhéjban annyi, hogy a város kiírt egy 152 millió forintos pályázatot nyolc utca felújítására, amit végül a vállalkozó 108 millióból elvégzett. A pénz nagy része azonban állami támogatásból származott, így a maradék egy hányada visszakerült volna az államháztartásba – az ügyvéd arra biztatta a városvezetést, hogy ne hagyják veszni a pénzt, ha pedig már el kell költeni, költsék el náluk. Az útépítést egyébként később lefújták.

A hangfelvételtől felbolydult a fóti közélet, különböző pártállású képviselők kezdték egymást kölcsönösen korrupcióval vádolni, az alpolgármester pedig egy sajtótájékoztatón ismertette annak tartalmát, hogy aztán másnapra rendkívüli testületi ülést hívjon össze. Fegyelmi eljárást akart indítani a polgármester ellen, és javasolta, hogy a vizsgálat idejére függesszék fel a Mádlyt a tisztségéből. Mádly Zsolt szerint az alpolgármesternek erre nem volt joga. A Népszava korabeli cikkében arról írt, hogy a polgármester délután be akarta zárni a városházát, hogy megakadályozza a testületi ülést, de nem járt sikerrel – mint látni fogjuk, később sem. A fóti ülésteremben elszabadult pokolról annak idején a teljes felvételt is közzétettük:

 

Az ügyben az alpolgármester feljelentést tett könnyű testi sértés miatt, a polgármester pedig szintén: közleménye szerint ő nem hajított el semmit, Fábry viszont ököllel a kezére ütött.

Késsel-villával

A képviselő-testület két héttel később ismét összeült, a polgármester viszont a fegyelmi bizottság összehívásáról szóló szavazás előtt berekesztette az ülést, aztán lekapcsolta az áramot – a képviselők azt visszakapcsolták, és kulcsra zárták a kapcsolószekrényt, amit aztán Mádly először egy villával, majd egy késsel próbált felfeszíteni. A testület – a polgármesteri tiltás ellenére – végül elindította Mádly ellen az amúgy március óta tologatott fegyelmi eljárást, igaz, az a tanácskozás sem ment egyszerűen:

A fegyelmi bizottság elnöke szerint a polgármester belülről bezárhatta a hivatal ajtaját, a kulcsot a zárban hagyva. Szemtanúk szerint Mádly nem sokkal a fegyelmi bizottság tanácskozása előtt a városháza kerítésén átmászva távozott munkahelyéről.

A képviselők az épületbe végül a takarítónő segítségével jutottak be, ahol azt látták, hogy a jegyzői titkárság és a házasságkötő terem előtti rácsot valaki biciklilánccal zárta le. Utóbbiban tartották volna az ülést. A láncot levágták, a határozatot pedig meghozták a képviselők, a polgármestert felfüggesztették, és bírósághoz fordultak tisztségének végleges megszüntetéséért.

Oda-vissza

Mádly közleménye szerint azonban a tíz képviselő „összejövetele” őt nem kötelezte semmire, és munkáját folytatni kívánta – igaz, korát megelőzve home office-ból, hiszen a következő munkanap reggelén hiába várták a felfüggesztett polgármestert a hivatalban, az átadás-átvételen nem jelent meg, és később sem: „A felfüggesztése óta nem járt a hivatalban, állítólag táppénzen van, bár ezt hivatalosan nem jelentette be, és táppénzes papírt sem küldött eddig” – nyilatkozta augusztusban a település jegyzője. 

15 éve csattant a mikrofontartó a fóti alpolgármester orrán – a polgármester vágta oda
Mádly Zsolt polgármester a botrányba fulladt képviselő-testületi ülésen (Fotó: RTL Híradó)

Mádly Zsolt a bíróságon támadta meg a felfüggesztést, és szeptember végén vissza is helyezték hivatalába – az ítélet szerint valóban jogtalanul hívták össze a fegyelmi tanácsot, a jegyzőkönyvek pedig hamis adatokat tartalmaztak. Öröme azonban nem tarthatott sokáig, hiszen három nappal később ismét felfüggesztették, de ezalatt a rövid idő alatt azért még megpróbálta feloszlatni a képviselő-testületet, bár az az ülés végül határozatképtelen lett.

Mádlyt aztán ismét visszahelyezték hivatalába, de a botrányok folytatódtak: decemberben rabosították, mert autójával egy parkoló taxinak ütközött éselhajtott a helyszínről, majd egy cigányozással teli, trágár levelezésben összeveszett az emiatt ügyvédet ajánló bizalmasával, később pedig a városüzemeltető céggel is összerúgta a port.

Valószínűleg ezek az ügyek is közrejátszottak abban, hogy Mádly Zsoltot a 2010-es önkormányzati választásokon nem is indította újra a Fidesz, bár a választást végül megnyerő utódja, Cselőtei Erzsébet élete sem volt habostorta – 2013-ban mind polgármesteri, mind képviselői tisztségéről lemondott, mert nem bírt megegyezni a képviselő-testülettel, sőt, saját párttársaival sem az új jegyző kinevezéséről és az új városháza építéséről.

#Videó#ezen a napon#fót#önkormányzat#képviselő-testület#erőszak#mádly zsolt#fábry béla#mikrofonállvány

Címlapról ajánljuk