Videó

Videó: Ásóval és puszta kézzel kutatnak kétségbeesetten családtagjaik után a pápua új-guineai földcsuszamlás helyszínén

rtl.hurtl.hu

2024. május 28. 10:51

Pápua Új-Guinea északi részén a helyiek hétfőn kétségbeesetten kutattak ásóval és puszta kézzel a sárban és a törmelék között – mutatta az ENSZ videója –, miután hatalmas földcsuszamlás söpörte el a területet.

A kormány szerint több mint 2000 embert temetett maga alá a pénteken bekövetkezett földcsuszamlás. A csendes-óceáni ország segélycsapatai péntek óta érkeznek a nehezen megközelíthető északi Enga régióba, bár a hatóságok szerint a túlélők megtalálásának esélye csekély. Kedden a kormány több ezer lakost utasított arra, hogy távozzanak a még mindig aktív földcsuszamlási zónából.

Közben orvosi személyzet is érkezett a helyszínre – közölte az ország egészségügyi miniszterhelyettese. Ken Kandap Wai, a pápua új-guineai egészségügyi minisztérium főtitkárhelyettese elmondta, hogy a mentőcsapatok fáradhatatlanul dolgoznak a romok alá temetett esetleges túlélők felkutatásán. 

A területen már folyik a munka a holttestek felkutatására. Már próbálják kiásni, és megtalálni azokat, akiket betemetett a föld. De ez nem egy kis árvíz, itt nagy sziklák vannak, így időbe telik a holttestek kiemelése. A mi azonnali prioritásunk az, hogy gondoskodjunk az élőkről, hogy megfelelően elhelyezzük őket, hogy legyen tiszta vizük, legyen hol lakniuk, legyen mit enniük 

– mondta a miniszter.

#Videó#pápua új-guinea#földcsuszamlás#túlélők#sár#mentés#kutatás#ensz

Címlapról ajánljuk