Külföld

Több mint 2 ezer embert temetett maga alá a földcsuszamlás Pápua-Új-Guineán

rtl.hurtl.hu

2024. május 27. 20:15

Több mint 150 házat temetett maga alá a majdnem két emelet magas törmelék, a mentők sikolyokat hallottak a föld alól.

150 házat döntött össze, több mint 2000 embert temetett maga alá Pápua-Új-Guineán a péntek hajnali földcsuszamlás, a veszélyes terepviszonyok pedig akadályozzák a segélyek eljuttatását és csökkentik a túlélők felkutatásának esélyét – közölte az ország kormánya hétfőn az MTI szerint.

A helyi katasztrófavédelem az ENSZ-nek küldött levélben közölte az új adatokat.

A péntek hajnali fölcsuszamlás elsősorban az Enga tartománybeli Kaokalam települést sújtotta, de a környéken több más kistelepülés is érintett. A ritkán lakott területet az ország északi részén a katasztrófa elzárta a külvilágtól, az utak járhatatlanná váltak és heves esőzések is sújtják a környéket.

Billy Joseph védelmi miniszter szerint 4000 ember élt az Enga tartománybeli Maip-Mulitaka régióban található hat távoli faluban, ahol a földcsuszamlás péntek hajnalban történt, a legtöbben még aludtak a katasztrófa idején.

A hatóságok szerint több mint 150 házat temetett maga alá a majdnem két emelet magas törmelék, a mentők pedig sikolyokat hallottak a föld alól. Összesen 250 házat ürítettek ki, és több mint 1250 embert kellett kitelepíteni.

18 családtagomat temette maga alá a törmelék és a föld, amelyen állok, és még sok más családot a faluban, akiket nem tudok megszámolni. De nem tudom kiemelni a holttesteket, így tehetetlenül állok itt


– mondta egy helyi lakos.

Több mint 72 órával a földcsuszamlás után a lakosok még mindig ásókkal, botokkal és puszta kézzel próbálták eltávolítani a törmeléket. A tartományi hatóság szerint eddig mindössze öt holttestet találtak.

A mentési felszerelés és a szakszerű segítség csak lassan érkezik a távoli helyszín és a veszélyes terepviszonyok miatt, miközben a közeli törzsi háborúk miatt a segélyszervezetek dolgozói katonák által kísért konvojokban utaznak, és éjszaka vissza kell térniük a 60 kilométerre fekvő tartományi székhelyre.

A törzsi erőszak gyakori az országában, de a kormányzat szerint soha ilyen mértékben nem volt tapasztalható, főleg a mostani katasztrófa által sújtott Enga tartományban, a megfékezésére pedig csak korlátozott erőforrásokkal rendelkezik a helyi rendőrség.

Egy ENSZ-tisztviselő szerint az első kotrógép csak vasárnap későn ért a katasztrófa helyszínére.

A védelmi miniszter szerint a mentési munkálatok vezetője az ausztrál védelmi erők segítségével 24 órán belül katasztrófa sújtotta területre érkezett, munkáját pedig az ország védelmi-mérnöki csapata és egy katonai helikopter segíti a helyszínen.

Ausztrália hétfőn bejelentette, hogy 1,66 millió dollár (566 millió forint) értékű segélycsomagot, és technikai szakértőket küld a mentési és helyreállítási munkálatok megsegítésére. Kína szintén közölte, hogy segítséget nyújt az országnak.

Az első hírek 300 ember eltűnéséről számoltak be:


Nyitókép: MTI/EPA/IOM/Benjamin Sipa

#Külföld#földcsuszamlás#pápua új-guinea#katasztrófa#ensz#áldozatok

Címlapról ajánljuk