Videó

30 éve hunyt el a Forma-1-es legenda, Ayrton Senna

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 11:13

Május elsején 30 éve, hogy a brazil háromszoros Forma-1-es világbajnok Ayrton Senna az 1994-es San Marinó-i nagydíjon elhunyt. A hatodik körben a versenyt vezető Senna a Tamburello-kanyart nem tudta bevenni, egyenesen a betonfalnak ütközött. Halálát nem közvetlenül az ütközés okozta, hanem az, hogy kerékkel együtt kiszakadó futómű egy darabja a sisakjába fúródott.

A versenyzőlegenda 34 éves korában bekövetkezett halála lesújtotta Brazíliát, 3 napos nemzeti gyászt rendeltek el. Senna balesetének okát továbbra is csak találgatni lehet, mivel egy olasz bíróság 1997-ben felmentette Frank Williamst és csapatát, köztük a technikai igazgató Patrick Heade-t és a tervező Adrian Newey-t felelősség alól.

Senna halála a Forma-1-et is megállította. Azonnal biztonsági intézkedéseket vezettek be, a pilótafülkéket megemelték, hogy a pilóták megfelelő védelmet kapjanak. A pályák kanyarjait módosították, és a kifutó területeket kibővítették.

Senna tíz év alatt 161 nagydíjon indult, 65 pole pozíciót szerzett és 41-et megnyert. Világbajnok volt 1988-ban, 1990-ben és 1991-ben.

Pályafutását 1984-ben kezdte a Tolemannél, majd egy évvel később a Lotushoz igazolt, ahol 1985-ben a Portugál Nagydíjon megszerezte első győzelmét. 1988-ban a McLaren szerződtette a kétszeres világbajnok francia Alain Prost mellé. Félelmetes csapatot alkottak, az 1988-as szezon 16 futamából 15-öt megnyertek, és Senna nyolc győzelmével három ponttal Prost előtt szerezte meg a bajnoki címet. A pilóták közötti kapcsolat néha feszült volt, különösen 1989-ben, amikor Sennát a Japán Nagydíjon történt ütközésük után kizárták, és Prost megszerezte a bajnoki címet.

Senna 1990-ben másodszor is megnyerte a bajnoki címet a McLarennel. Az 1991-es évet ő uralta, hét futamot nyert, és 24 ponttal Nigel Mansell előtt szerezte meg a bajnoki címet.

Senna a jelenlegi versenyzők közül sokak számára példaképpé vált.

#Videó#Ayrton Senna#forma-1#világbajnok#legenda#elhunyt

Címlapról ajánljuk