Videó

Mintha kiradírozták volna a színeket – „lázas” a korallok többsége

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 10:21

A híres ausztráliai Nagy-korallzátony mintegy háromnegyede korallfehéredéstől szenved – közölték a hatóságok egy szerdai jelentésben, néhány nappal azután, hogy klímatudósok figyelmeztettek, hogy világszerte pusztulnak a korallzátonyok. A korallfehéredést a vizsgált zátonyok 73%-ánál észlelték – áll a Great Barrier Reef Marine Park Authority jelentésében. A kifehéredést a vízhőmérséklet változása váltja ki, ami miatt a korallok kiűzik a szövetükben élő színes algákat. A korallok azonban nem tudnak életben maradni az algák nélkül, amelyek tápanyagot szállítanak számukra.

A korallzátonyok világszerte kísértetiesen fehérré változnak a rekordmeleg óceáni hőmérséklet közepette, ahogy az látszik is a fent kattintható videóban. Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala nemrégiben zord híreket közölt.

A NOAA kijelentette, hogy a világ valóban a negyedik globális korallfehéredési eseményt éli meg. 

Jelentős mértékű, súlyos korallfehéredést jelentettek legalább 54 országból és területről 2023 februárja óta. 

A tömeges korallfehéredési események súlyos következményekkel járnak a tengeri élővilágra, valamint a zátonyokra támaszkodó emberekre és gazdaságokra nézve.

2,7 billió dollár értékű szolgáltatást nyújtanak a korallok

A korallzátonyok az óceánfenék kevesebb mint egy százalékát borítják. A tengeri ökoszisztémák és gazdaságok számára azonban óriási előnyökkel járnak. A tengeri élővilág egynegyede a zátonyoktól függ menedék és táplálék szempontjából. A korallzátonyok évente mintegy 2,7 billió dollár értékű árut és szolgáltatást nyújtanak, a turizmustól a partok védelméig - a Korallzátonyok Globális Megfigyelő Hálózatának 2020-ra vonatkozó becslése szerint.

Csak a búvárkodó turisták által generált bevétel mintegy 36 milliárd dollár. 

A tudósok szerint a koralloknak 2024-ben minden eddiginél magasabb hőmérséklettel kell szembenézniük. Amikor a vízhőmérséklet emelkedik, a korallok stresszbe kerülnek. Ezt úgy oldják meg, hogy a szöveteikben élő színes algákat kilökik, aminek következtében csontfehérré válnak. Azonban nem minden fehérített korall pusztul el, ahogy David Obura ökológus elmagyarázza:

A kifehéredés olyan, mint az embernél a láz. Azért van lázunk, hogy ellenálljunk egy betegségnek, és ha a betegség nem túl erős, akkor felépülünk. De ha túl erős, akkor elpusztulunk.

Mit hozhat a jövő e törékeny víz alatti ökoszisztéma számára?

A tudósok szerint a korallok túlélésének legjobb esélye, ha a világ csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy korlátozza az éghajlatváltozást. De néhány tudós úgy véli, hogy a világ már átlépte a korallzátonyok túlélése szempontjából kulcsfontosságú küszöbértéket. Várakozásaik szerint a világ korallzátonyainak 70-90%-a elveszik.

Tudósok és természetvédők igyekeznek beavatkozni

A természetvédők a koralllárvákat krioprezerváló bankokba viszik, és ellenállóbb tulajdonságokkal rendelkező korallokat tenyésztenek.

 

#Videó#korall#ausztrália#zátony#fehér#éghajlatváltozás

Címlapról ajánljuk