Videó

Kőkemény beszólásokkal indult – így alakult Lázár János és Csányi Sándor viszonya

rtl.hurtl.hu

2024. április 17. 5:50

Csányi Sándor és Lázár János éveken át keményen odaszóltak egymásnak a sajtón keresztül. Már 2013-ban is voltak közöttük csörték, amikor az akkor még államtitkár Lázár János az ország első számú uzsorásának nevezte Csányi Sándort. Emiatt az OTP-vezér büntetőfeljelentést tett és polgári pert is indított Lázár ellen. 2015-ben Csányi megint keményen odamondott Lázárnak. Akkor azt mondta, „nyugtalanító, hogy egy olyan ember dönt az uniós forrásokról, aki egy kisváros gazdálkodását sem tudta rendbe tartani”. Ezzel arra utalt, hogy Hódmezővásárhely az egyik legeladósodottabb település volt Lázár János polgármestersége idején. A régi ellenségeskedésnek azonban ma már nyoma sincs kettejük között.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója és a politikai vezetők között korábban is voltak súrlódások. Bokros Lajos pénzügyminiszterként már 1995-ben is konfliktusba került vele, nyíltan bírálta a Gyurcsány-kormány politikáját is, és később a Fidesz prominensét is.

Lázár János 2013-ban még államtitkárként egy interjúban egyenesen arra célzott, hogy gazdasági hatalmával, és politikai kapcsolataival polip módjára hálózza be a magyar társadalmat. Sőt, egy későbbi interjúban ebből a szempontból Simicska Lajost kisegérnek, Csányi Sándort pedig hozzá képest elefántnak titulálta. Csányi Sándor nem maradt adós a válasszal:

Van, akinek az is eredmény, ha rám rosszat mondhat, mert akkor ő bátor ember. Tehát itt konkrétan Lázár úrra gondolok, nekem azt mondják – én nem ismerem őt személyesen annyira jól, hogy meg tudja, állapítani – hogy nagyon tehetséges politikus, jó szervező, láthatjuk milyen jól elintézte a trafik ügyet is nem?

Lázár János erre később azt mondta, nincs más választása, tudomásul veszi a rá nézve lesajnáló megjegyzést.

Hiszen mégiscsak Csányi Sándor az ország első számú uzsorása, ezért bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival, én természetesen meghunyászkodom

– mondta akkor.

Ezért a kijelentéséért az OTP-vezér büntetőfeljelentést tett és polgári pert is indított Lázár János ellen. De a bíróság úgy vélte, hogy „bár a kijelentések objektíve alkalmasak ugyan az emberi méltóság, a társadalmi megbecsülés csorbítására, a szakmai és emberi tisztesség megkérdőjelezésére, azonban Csányi Sándor közéleti státusza miatt azok a vélemény és a kritika határain belül maradtak, öncélú becsmérlést nem tartalmaznak”.

2015-ben az Európai Bizottság a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében folytatott egy vizsgálatot, amelynek keretében felfüggesztett három program részt, amelynek akkori értéke nettó 150 milliárd forint.

Erről kérdezték a Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját a bank közgyűlése után. Csányi szerint nincs jó helyen a Miniszterelnökségnél az uniós pénzek szétosztása.

Hát ismerik a véleményemet Lázár Jánosról, én nem tartom megnyugtatónak, hogy egy olyan ember dönt többezer milliárdról, aki egy kisváros gazdálkodását se tudta rendbe tartani 

– mondta.

Csányi Sándor ezzel arra utalt, hogy Hódmezővásárhely Lázár János polgármestersége alatt az egyik legjobban eladósodott településsé vált. Az állam 2013-ban átvette a megyei jogú város 22,5 milliárdos adósságát.

A fordulat

Ez volt az utolsó kemény beszólása Csányinak. 2016-ban, Orbán Viktor évértékelő beszéde után következett be a fordulat a bankár és a politikus viszonyában. A Telex cikke szerint Csányi ekkor megkérdezte Lázárt, hogy miért nem beszélnek már egyszer. Sokáig nem vártak ezzel, még az évértékelő után felmentek az istenhegyi Szamos Szépkilátás Cukrászdába, és hosszasan beszélgettek, majd ezt onnantól rendszeresen megismételték.

Azóta a felek jó viszonyban vannak. Lázár János megkapta például a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. irányítását, és meghívta a felügyelőbizottságba Csányi Attilát, Csányi Sándor fiát.

Lázár János 2022-ben egy hódmezővásárhelyi kocsmafórumon úgy fogalmazott:

2018-ig tanultam Orbán Viktortól, 18-tól 22-ig pedig Csányi Sándortól. Elég jó iskola ez.

 

#Videó#ezen a napon#beszólás#lázár jános#csányi sándor#otp#Híradó

Címlapról ajánljuk